Cultura

arqueologia

Troben 30 sepultures medievals a les obres del Segarra-Garrigues a Torrefeta i Florejacs

Es tracta de la necròpolis de l’església del romànic tardà de Santa Maria de Teuladells que formaria part d’un antic monestir avui desaparegut

Un equip d’arqueòlegs de l’empresa Tríade Serveis Culturals ha descobert un conjunt de sepultures durant l’execució de les obres del sistema de reg Segarra-Garrigues. Es tracta de la necròpolis de l’església del romànic tardà de Santa Maria de Teuladells. Aquestes restes de l’església i el seu cementiri formarien part d’un antic monestir, situat al terme municipal de Torrefeta i Florejacs (Segarra), avui desaparegut.

L’empresa ASG i els serveis territorials de Cultura a Lleida han documentat i excavat les restes aparegudes a la rasa de l’obra per, un cop col·locada la canalització de la xarxa terciària, prospectar la resta de l’àrea d’afectació de l’obra. Durant els treballs d’excavació s’han localitzat un total de 30 sepultures que es podrien situar entre els segles XII i XIV.

Les tombes trobades són senzilles, orientades seguint el ritual habitual, sempre est-oest. Se n’ha pogut diferenciar tres tipus diferents: la meitat correspon a tombes de fossa simple; unes altres 11 serien una mica més antigues i són exemples de sepulcre en fossa simple recoberta amb lloses; i, finalment, la tipologia de major antiguitat correspon a 4 tombes de cista, és a dir, fetes mitjançant una caixa de lloses de pedra.

Fins al moment s’han extret 16 esquelets que corresponen als tres tipus de sepulcre. Aquests individus han estat seleccionats valorant la seva possible afectació per l’obra així com per obtenir una mostra significativa de cada tipus de tomba. Tots els esquelets extrets seran estudiats per conèixer més detalls sobre el tipus de vida de la població medieval d’aquesta zona i es valorarà la possibilitat de realitzar datacions radiocarbòniques i estudis d’ADN per aprofundir-ne el coneixement. Aquesta actuació està finançada pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.