Patrimoni

ferrocarrils

aniversari

Un miler i mig de documents consultables per internet

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, que preserva gairebé íntegre el fons documental de la línia, ha digitalitzat plànols i actes del consell de l’empresa, amb més de 9.000 planes i la descripció de la resta de referències, llevat de les imatges

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols custodia des del 1992 un extens fons documental sobre la línia fèrria entre el municipi i Girona, quea diferència de la documentació d’altres ferrocarrils que hi va haver a les comarques gironines, es conserva de manera gairebé íntegra. Els originals ocupen 35 metres lineals de prestatgeries, amb documents compresos entre 1867 i 1988. Però per facilitar-ne la consulta, han penjat a internet el catàleg de la documentació existent i una còpia digitalitzada d’un miler i mig d’aquests documents, que en total contenen 9.107 pàgines digitalitzades, que es poden descarregar lliurement.

i dona accés a la descripció dels 10.236 documents que integren el fons (a excepció de les fotografies). La major part d’aquests documents digitalitzats corresponen a plànols en els quals es representa la complexa realitat que formava la línia: des de plantes i seccions d’elements de gran envergadura, com poden ser les instal·lacions i els equipaments, fins als objectes de detall, com ara els cargols o les bieles.

La informació tècnica que aporten aquests plànols, doncs, permet reconstruir mimèticament tant la superfície i la distribució de les instal·lacions (des de les estacions i baixadors, fins als ponts o la xarxa de clavegueram) i també el funcionament dels diversos aparells i ginys vinculats al traçat i a la maquinària (giratoris, passos a nivell o motors).

Entre els documents digitalitzats accessibles en línia també hi ha els llibres d’actes del consell d’administració del 1899 al 1977 i les memòries anuals de la companyia del 1892 al 1963, que ens expliquen com s’organitzava la direcció de la societat, la política empresarial i el desenvolupament de l’entitat en el transcurs del temps.L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols aposta per continuar oferint els nombrosos fons documentals que custodia a través del portal Arxius en línia, en el qual ja s’hi poden cercar un total de 26.295 documents, dels quals 3007 (equivalents a 28.998 pàgines digitalitzades) ja es poden descarregar ll.ument

LA XIFRA

10.236
unitats documentals
conté el fons de la línia, a l’arxiu guixolenc, un miler i mig de les quals han estat digitalitzades


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES