Cultura popular

Festes i tradicions

Les falles anuncien el solstici d’estiu al Pirineu

Poblacions com Isil, el Pont de Suert, Alins, Vilaller i Boí van viure la nit de divendres sengles baixades de falles

Els fallaires de l’Alta Ribagorça reivindiquen la continuïtat del Parc de Bombers

Si hi ha alguna celebració que estigui marcada amb foc en els costums i tradicions dels pirinencs aquesta és, sens dubte, la baixada de falles. Són moltes les poblacions que celebren aquest ritual la nit de Sant Joan, una festa catalogada a final del 2015 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Una població que ho viu més i on aquesta celebració es manté més viva és a Isil, al Pallars Sobirà, on la baixada està restringida a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí. Un any més, els fallaires van necessitar força física i destresa per completar un recorregut que no està marcat i on l’única llum que els guia és la flama de la falla.

Després de dues hores de recorregut amb les falles enceses al coll, els fallaires van arribar al poble on els esperaven les fadrines. A Isil, els fallaires es dirigeixen al cementiri, per retre un homenatge als avantpassats i, després, acaben tirant la falla a la foguera i ballant danses populars al seu entorn i de la falla major. La baixada de falles d’Isil es caracteritza perquè és l’única del Pirineu que, des dels seus inicis, mai s’ha deixat de celebrar.

Altres poblacions del Pirineu com el Pont de Suert, Alins, Vilaller o Boí, van viure divendres a la nit la seva particular baixada de falles, la segona des que aquesta celebració va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, altre cop, amb una participació multitudinària. A l’Alta Ribagorça va tenir un marcat caràcter reivindicatiu. Diverses associacions veïnals de la comarca van promoure accions per exigir que augmenti el nombre d’efectius al Parc de Bombers Voluntaris del Pont de Suert, que han amenaçat de tancar el 30 de juny si les seves demandes no s’atenen.

LA DATA

2015
va ser l’any
en què les falles del Pirineu van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

LA XIFRA

35
quilos
és el que pot arribar a pesar una falla a Isil, on el desnivell del pendent és d’uns 1.000 m sense camí marcat.

Periodistes russos a les falles d’Isil

Una delegació de periodistes i operadors turístics russos que del 20 al 23 de juny van participar d’un viatge de familiarització pel Pirineu i les Terres de Lleida van presenciar i enregistraran, divendres, imatges de la festa de les falles d’Isil. La finalitat de la seva visita és que coneguin l’oferta de turisme actiu, natura i cultura de les comarques lleidatanes, com a productes complementaris a l’estada dels turistes russos que, majoritàriament, s’allotgen al litoral català. La seva estada va començar dimarts dia 20 a la comarca de la Noguera, amb un recorregut pel congost de Mont-rebei amb caiac i la visita al poble d’Àger. Dimecres van practicar diferents activitats de turisme actiu a la comarca del Pallars Sobirà, el dijous el van dedicar a recórrer el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i a visitar les esglésies romàniques Patrimoni Mundial de la Humanitat i el Balneari de Caldes de Boí a la Vall de Boí. Divendres, finalment, van visitar el poble d’Isil per seguir en primera persona la tradicional festa de les falles d’aquesta localitat del Pallars Sobirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA