Patrimoni

Sixena: una patata calenta amb un dia D

Lluís Puig hereta de Santi Vila un conflicte amb una pressió ‘in crescendo’

Lluís Puig serà un conseller express. Només té tres mesos per afrontar les debilitades polítiques culturals del país. És a dir, no té temps per a gairebé res, i això que a ell, sent com és un home bregat en les bases de la cultura, un perfil insòlit en un conseller, segur que d’idees i de propostes no li’n manquen.

Però el seu curt mandat no serà tan tranquil com podria semblar. Puig hereta una patata calenta que el seu predecessor, Santi Vila, ha sortejat com ha pogut: el litigi pels béns del monestir de Sixena, enrabiat per una pressió judicial in crescendo.

Vila s’ha tret un senyor pes de sobre. La setmana passada, el jutjat d’Osca li va enviar un ultimàtum perquè lliuri a Aragó les 44 obres que el Museu de Lleida segueix custodiant un any després que li ho ordenés. El govern va interposar just ahir un recurs per esquivar aquesta nova resolució. El trasllat, al·lega, no es pot dur a terme perquè els béns estan blindats per la llei catalana de patrimoni cultural. A més, alerta que les instal·lacions de Sixena són precàries i farien perillar la conservació de les obres.

Només entrar al seu despatx de conseller, Puig es trobarà sobre la taula aquest requeriment, que en negreta posa una data límit molt propera, un dia D de vertigen: el 31 de juliol. Amb tota probabilitat, intentarà fer entendre a la jutgessa que, com a nou interlocutor del cas, necessita temps per digerir l’enrevessat conflicte, del qual no en té, lògicament, coneixements clars. Veurem la sensibilitat de la magistrada, que aquesta vegada ha incrementat el grau d’amenaça: si no es dipositen les obres a Aragó, el conseller serà acusat d’un delicte de desobediència.

També ara fa un any el ja exconseller sí que va autoritzar la sortida de 53 obres conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), una decisió no del tot compresa per una bona part del sector que s’esperava una mà més ferma. La marxa d’aquests objectes no es va considerar cap gran pèrdua patrimonial (el museu els tenia desats al magatzem perquè els manca nivell per ser exposats), cosa que canvia de la nit al dia si es comparen amb els que hi ha al Museu de Lleida, d’una alta categoria artística i aquestes sí que troncals en la seva exposició.

Puig tindrà poc marge per desplegar nous plans culturals, però qualsevol decisió que prengui d’ara fins a finals de juliol en relació a Sixena agafarà una gran transcendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA