Una exposició a Reus recupera els divuit «indrets fantàstics que cal visitar», segons Josep Iglésies

La mostra «Les ciutats del món» es pot visitar al Centre de Lectura

Les divuit poblacions i indrets imprescindibles, segons Josep Iglésies, són Arbolí, Gallicant, Pratdip, Colldejou, la Mussara i Gavadà (Baix Camp); Mont-ral, Farena, Miramar, Querol i Selma (Alt Camp); Rojals, els Cogullons, Vilanova de Prades, Santa Perpètua de Gaià, Pontils i la Bartra (Conca de Barberà), i Llaberia (Ribera d'Ebre).

Ara, el Centre de Lectura de Reus, que es troba immers en la celebració del 150è aniversari, ha volgut que aquestes poblacions siguin vistes pels ulls de divuit fotògrafs, divuit artistes i divuit escriptors, que descriuen i actualitzen aquests espais característics de les comarques de Tarragona. Tots els participants en la mostra Les ciutats del món són membres de l'entitat reusenca, que han col·laborat, desinteressadament, en aquest projecte «recorrent cada racó per captar la millor imatge o per expressar les sensacions i emocions rebudes del lloc, com va fer ara fa 61 anys Josep Iglésies», segons els responsables del Centre de Lectura.

Les ciutats del món, que es pot visitar a la sala Fortuny del Centre de Lectura fins al 10 de gener, és el preludi del llibre del mateix títol que sortirà publicat aquest mes de gener, com a reedició actualitzada de l'obra de Josep Iglésies, editada el 1948 per l'editorial barcelonina Arca. En aquella ocasió, l'autor va descriure aquests pobles com a llocs fantàstics que no es poden deixar de visitar o de conèixer.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que va ser l'encarregat d'inaugurar la mostra, qualifica aquest llibre com una obra que va causar impacte en l'època, ja que va ser escrita en llengua catalana i recuperava les petites identitats locals dels divuit pobles que l'autor va descriure sota la seva visió de geògraf, escriptor i excursionista: «Aquest protagonisme de pobles que gairebé no sortien ni en el mapa va fer que molta gent, a través dels escrits de Josep Iglésies, els conegués i els arribés a estimar encara amb més força; i, sobretot, va fer girar la mirada sobre una geografia i una humanitat on sovint es mantenia millor l'essència de la nostra tradició que a les grans ciutats», segons Poblet.

El president del Centre de Lectura, Jordi Agràs, ressalta la relació amb Reus dels pobles presents a la mostra: «Tots formem part d'un territori que ens agermana.» A l'acte d'inauguració, també hi va assistir el nét de Josep Iglésies i membre del consell directiu de l'entitat, Josep Iglèsias Cirac. Després de l'exhibició a Reus, l'exposició Les ciutats del món recorrerà altres poblacions de la demarcació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA