Cinema

Cultura

Un llibre localitza escenaris gironins de ‘Joc de trons’

‘De vacaciones por los siete Reinos’ permet recórrer les principals localitzacions on s’ha rodat la sèrie

Girona encapçala aquesta guia de viatges, que també abarca tot l’Estat, Europa i el Marroc

Qui no ha somiat alguna vegada recórrer la ciutat eterna amb una Vespa tot evocant Audrey Hepburn i Gregory Peck a Vacances a Roma, o no ha pensat viatjar a Nova Zelanda algun dia i aprofitar el viatge per visitar la comarca dels Hobbits en el set original del rodatge d’El senyor els anells? Sou dels que heu anat a Nova York i us heu desviat per immortalitzar-vos com la Diane Keaton i Woody Allen amb el pont de Brooklyn com a teló de fons o dels que vau entabanar a la parella o la família per disfrutar de les vistes del desert tunisià quan, en realitat, el que volíeu era trepitjar Tatooine de Star Wars?

El turisme cinematogràfic fa anys que existeix però ningú no dubta que, lligat al que es coneix com a turisme cultural, està gaudint en els últims anys d’un boom que no fa més que créixer. Una activitat d’oci lligada a la visita de les localitzacions visionades en el cine i la televisió, el plaer de descobrir i redescobrir un paisatge, una ciutat o un monument vist a través d’una pantalla. I ara més que mai, que s’hi suma l’auge imparable d’espectadors serièfils.

Amb l’objectiu de satisfer la demanda d’aquest tipus de turisme emergent, s’acaba de publicar De vacaciones por los Siete Reinos. Guía definitiva de viajes a los escenarios de Juego de tronos ( Uno Editorial ), una guia de viatges que, com deixa clar al mateix títol, ofereix un recorregut per les localitzacions dels principals escenaris on s’ha rodat la sèrie més popular de tots els temps. I és clar, com no podia ser d’una altra manera, Girona hi té un lloc destacat com a set de rodatge de la sisena temporada.

L’autor és Jaume Palau, diplomat en turisme i expert en rutes de cinema, que ja va escriure anteriorment Licencia para viajar. Guía definitiva de viajes por el mundo de 007. Reconeix que quan li van encarregar de fer el llibre no era gens fan de la sèrie, però que va ser quan s’hi va submergir, documentant-se i visionant els episodis, va quedar-hi “atrapat”, sobretot pel guió –“d’allò més travat”– i per la varietat d’escenaris que, com ell qualifica, “són un personatge més!”. També, com confessa Palau, que és de Mollerussa, “és gràcies a Joc de trons que he descobert Girona”, de la qual en destaca haver-se quedat impressionat pel Barri Vell i, sobretot, pel seu estat de conservació impecable.

Precisament, Girona encapçala la guia que no només se centra en les localitzacions a l’Estat espanyol sinó que abarca les europees i del Marroc. Al text destaca que a Girona s’hi van rodar 7 dels 10 episodis durant les tres setmanes de rodatge que van tenir lloc a la ciutat el setembre del 2015.

Desglossant els llocs paradigmàtics, tenint en compte que la guia va adreçada a viatgers –“que hagin vist la sèrie o tinguin la intenció de veure-la”–, descriu les escenes –sense spoilers–, anècdotes del rodatge explicades per figurants o recollides per la premsa i amplia la informació tot donant detall amb fitxes annexes d’alguns dels llocs més destacats que poder visitar, com la ara la catedral, el Museu del Cinema o el MAC. La catedral, un dels punts turístics clau de la ciutat, que va representar el Gran Septe de Baelor a Desembarcament del rei o racons del Barri Vell que van servir d’escenari de la sòrdida Braavos, recorden el protagonisme que va tenir Girona en la sisena temporada.

Peníscola, Canet de Mar, Navarra, Andalusia, Irlanda del Nord, Malta, Croàcia, Islàndia i el Marroc també apareixen a la guia completa d’aquest entusiasta del cinema i els viatges que recentment ha estat cofundador de l’Asociación España de Cine, la finalitat de la qual és promoure el turisme cinematogràfic i patrimonial al món.

L’apunt

I aquestes són les escales d’on va saltar l’Arya?

J.C.L

A Girona li va tocar la Grossa. Així ho van anunciar la majoria de mitjans quan es va fer públic que la sèrie amb milions de seguidors arreu del món es rodaria a la ciutat. Amb tot, uns dos anys després de la filmació i un després de l’emissió en la qual Girona apareixia en 7 dels 10 episodis no ha deixat petjada visible que Joc de trons s’hagi rodat a la ciutat. No hi ha senyalitzacions amb imatges o indicadors de les localitzacions, com sí hi ha a la majoria de sets de rodatge: des d’Osuna a Navarra –enmig del desert de les Bardenas Reales– passant per Peníscola –on s’hi van rodar unes poques imatges–, això sense dir que a Irlanda del Nord es troben senyals fins i tot en una platja perduda o en una cantera abandonada. Explica Jaume Palau, que ha recorregut els escenaris de rodatge a l’Estat, que allà on va les empreses de serveis s’han abocat a explotar el pas de la sèrie per les seves localitzacions, i les administracions ho potencien molt. Creu que a Girona “no se n’ha tret encara tot el suc possible en l’àmbit turístic i l’interès hi és; només cal sentir converses entre els turistes que destaquen els emplaçaments més coneguts de la sèrie”. El web de viatges Tripadvisor confirma que l’interès no decau. En l’últim informe destaca com Girona, “una de les estrelles de la 6a temporada”, va experimentar un increment del trànsit del 62% a partir de l’emissió del’any passat. També informa que l’excursió d’un dia a Girona des de Barcelona (99 euros) és el 10è tour de Joc de trons del món. Potser és hora que des d’aquí es potenciï més, sigui amb plafons o promocionant rutes com les que ofereixen les guies locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA