cultura

ciència

David Bueno i Torrens

Reconèixer la biodiversitat

Hi ha moltes maneres de gaudir de la natura, però per comprendre-la i integrar-la cal reconèixer mínimament els elements que la formen. Aquesta ha estat tradicionalment la funció de les insubstituïbles guies de camp, que a banda de donar-nos les indicacions necessàries per identificar els elements específics als quals van adreçades, generalment també ens proporcionen dades valuoses sobre els hàbitats i altres particularitats biològiques o geològiques relacionades. Aprofitant que l’estiu és un bon moment per sortir a la natura, sempre que la calor ho permeti, aquest mes d’agost us proposo tres guies naturalístiques que han estat publicades fa poc i que cobreixen diversos aspectes de la biodiversitat del país.

Rapinyaires

D’un temps ençà, l’afició als ocells i la recerca ornitològica estan en auge a Catalunya, un dels països europeus que, proporcionalment, tenen més interès pel món de les aus, tant a l’àmbit d’aficionats com d’investigadors. L’Institut Català d’Ornitologia, per exemple, coordina més de cinc mil ornitòlegs voluntaris, els quals representen una minúscula fracció dels que surten sovint o de tant en tant al camp a gaudir de les aus. Tots els ocells desperten l’interès dels aficionats, però possiblement els més buscats siguin els aquàtics, típics dels aiguamolls, i els rapinyaires. Pel que fa als rapinyaires, les principals raons són la seva bellesa i majestuositat de vol, la biologia, l’estat de conservació i la gran importància ecològica que tenen.

La Guia de rapinyaires de Catalunya que ens ofereixen els ornitòlegs Fran Tabalon i Àlex Ollé és de les més ben treballades, il·lustrades, informatives i útils que he vist mai dedicada a aquest tipus d’ocells. El llibre tracta amb exhaustivitat les 27 espècies de rapinyaires diürnes d’aparició freqüent a Catalunya i les 9 d’aparició accidental. Després d’una Introducció a la biologia dels rapinyaires, ens explica, espècie per espècie, com reconèixer-les, la seva distribució, els desplaçaments i les migracions, els requeriments ecològics, la reproducció i l’alimentació. I tot això ho acompanya de més de tres-centes fotografies a color i de més de dues dotzenes de làmines comparatives.

Pirineus

Catalunya és una terra privilegiada pel que fa a la seva diversitat natural, fruit de la combinació de clima mediterrani amb certes influències continentals i de la presència d’importants serralades que generen multitud de microclimes. Fauna i flora dels Pirineus, del biòleg i naturalista David Guixé i del naturalista i il·lustrador Toni Llobet, posa a l’abast de tothom la possibilitat d’identificar i conèixer la biodiversitat natural de la serralada més extensa del país, els Pirineus. Reuneix un miler d’espècies de flora i fauna en un sol volum molt manejable i que podem dur amb facilitat a la motxilla o a la mà mentre caminem. Cal destacar, a banda dels textos breus però molt informatius, la gran quantitat d’il·lustracions clares i detallades que inclou, les quals ens ajudaran, d’un sol cop d’ull, a identificar moltes de les espècies que trobarem.

Mediterrani

Per acabar, si estem arran de mar o a les serralades costaneres, sens dubte estarem envoltats de vegetació, plena de colors, matisos i aromes. Flora del Mediterrani, del botànic i fitogeògraf alemany Peter Schönfelder i de la seva esposa Ingrid, farmacèutica de professió però aficionada a la botànica, ens permet descobrir moltes d’aquestes plantes. La guia n’inclou més de cinc-centes, entre flors, arbustos, arbres, herbes i falgueres, de les quals proporciona una descripció concisa que inclou les característiques més destacades i els elements més importants per fer-ne una classificació fàcil i segura. I ho acompanya amb 870 fotografies a color de gran qualitat i 285 mapes de distribució.

Guia de rapinyaires
Fran Tabalon i Àlex Oller
Editorial: Cossetània Valls, 2017 Pàgines: 319 Preu: 21,20 euros
fauna i Flora dels Pirineus
David Guixé i Toni Llobet
Editorial: Brau Figueres, 2017 Pàgines: 144 Preu: 15 euros
Flora del Mediterrani
Ingrid i Peter Schönfelder
Editorial: Cossetània Valls, 2017 Pàgines: 320 Preu: 22,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA