Teatre

teatre

La Planeta aposta pel teatre documental

Ferran Joanmiquel coordina un nou cicle que ell mateix obrirà amb ‘El color de la llum’, dins de Temporada Alta

En el teatre verbatim, una modalitat de teatre documental que ja té força tradició en el món anglosaxó, les obres es construeixen a partir de fragments d’entrevistes realitzades a persones relacionades amb un tema determinat. La Planeta va encarregar al dramaturg i director Ferran Joanmiquel (Girona, 1975) que coordinés un nou cicle de teatre verbatim i ell mateix l’obrirà amb El color de la llum, una obra sobre el món del fotoperiodisme que la sala gironina estrenarà aquesta setmana dins del festival Temporada Alta , amb cinc funcions entre dimecres i diumenge (dies 11, 13 i 14 a les 20.30 h, i 12 i 15 a les 18 h; 16 euros). La idea del cicle és que cada any es produeixin dues obres noves, i per a l’abril vinent està prevista una creació de Llàtzer Garcia (Girona, 1981) sobre el suïcidi entre els menors d’edat.

“Jo ja havia fet entrevistes per preparar alguna obra anterior, com ara Vidres als ulls (2013), quan vaig parlar amb psicòlegs i educadors per documentar-me, però fins ara no havia utilitzat fragments literals d’entrevistes per construir un text dramàtic”, afirma Joanmiquel, un autor que sempre s’ha caracteritzat per portar a escena les seves inquietuds sobre el món que l’envolta. En el cas d’El color de la llum el tema central és el fotoperiodisme i els seus conflictes ètics en una societat envaïda per imatges que no sempre acaben transmetent el missatge que buscaven els seus autors. Tampoc no hi falten reflexions sobre qüestions de tanta actualitat com ara la visió occidental sobre el món àrab.

Joanmiquel va entrevistar cinc destacats fotoperiodistes, Joan Guerrero (Tarifa, 1940), Sandra Balsells (Barcelona, 1966), Emilio Morenatti (Saragossa, 1969), Samuel Aranda (Santa Coloma de Gramenet, 1979) i Marta Ramoneda (Sabadell, 1977). “Van ser entrevistes molt de tu a tu, en què tots ells es van deixar anar una mica més que en una conferència pública. L’objectiu era que es veiés reflectida la personalitat de cada fotògraf. En les seves històries hi ha molts colors: evidentment no hi falta la cruesa de les guerres, però també hi ha moments entranyables i poètics i altres tan surrealistes i divertits com un acudit de Gila”, diu l’autor. Els actors Jordi Subirà, Mireia Vallès i David Martínez presten en escena les seves veus a aquests fotoperiodistes que primer es van mostrar una mica desconcertats per ser els protagonistes d’un projecte teatral, però després s’hi van implicar tant que van cedir de franc els drets de les imatges que es projecten a l’obra. El color de la llum, un projecte de Mithistòrima, la productora de La Planeta, també es podrà veure a La Seca Espai Brossa, de Barcelona, durant la primera quinzena del maig vinent.

Joanmiquel també és un dels autors seleccionats per al projecte Fabulamundi , que fins al 2020 promou diferents iniciatives per difondre l’obra de dramaturgs d’una desena de països europeus. En aquest context, l’autor gironí presenta aquesta setmana a la sala Beckett de Barcelona El rey del Gurugú i La filla de Chagall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona