Injecten 400.000 euros per rehabilitar el monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Ja s'han fet les obres de reforçament de l'estructura, en la façana, i la col·locació del paviment interior

Les obres, que es van iniciar al setembre de l'any 2008 amb les cates pictòriques i amb l'aparició de més pintures romanicogòtiques, renaixentistes i barroques, han estat finançades per la Generalitat (95.000 euros), la Diputació de Girona (85.000 euros) i el Consell Comarcal del Baix Empordà (10.000 euros) dins del programa de l'1 per cent cultural. El projecte, que és dirigit per l'arquitecte Josep Maria Birulés, ha consistit en la reparació del campanar, el reforçament i recomposició de la façana, la col·locació de canalitzacions elèctriques, la regularització dels contraforts i la neteja i sanejament generals. Tots aquests treballs s'han fet per reforçar l'estructura i per preparar l'església per a les transformacions futures. Les obres han permès realitzar una excavació arqueològica a l'interior i col·locar-hi un paviment nou.

Aportacions fins al 2012

Un cop finalitzades les obres de l'1 per cent cultural, durant aquest any es redactarà el pla estratègic del monestir, que descriurà, a través del seu pla director, les actuacions que s'hauran de dur a terme per convertir aquest element amb un conjunt monumental. Precisament, a partir del 2010, el projecte de restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles rebrà una aportació de 400.000 euros del programa Romànic Obert del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l'Obra Social de «la Caixa», 100.000 euros l'any 2010, 200.000 euros el 2011 i 100.000 més l'any 2012. Es preveu que durant aquest any, a part de la redacció del pla estratègic, es dugui a terme l'excavació en extensió d'una part de l'església (la primera crugia), la pavimentació de la mateixa i la restauració de les pintures.

Un temple menystingut

El monestir de Sant Miquel de Cruïlles, un monument romànic destacat a les comarques gironines, que data del segle XI, durant molts anys ha experimentat un important procés de degradació i de menysteniment per part de l'administració en comparació amb altres monuments de característiques semblants. Ara aquest deute s'està saldant amb les tasques de restauració que s'estan duent a terme al monestir. En principi, l'obstacle més gran a l'hora d'afrontar la rehabilitació del monument es remunta al 1835, quan es va produir la desamortització de Mendizábal i la propietat es va dividir en quatre parts, tres de les quals van anar a parar en mans privades, tret del temple, que va continuar essent propietat de l'Església.

Aquest obstacle es va salvar el 2005, després que el Bisbat de Girona signés un document en què atorgava el dret d'ús per 90 anys del monestir de Sant Miquel de Cruïlles a l'administració. Així, a partir d'aquell moment, el conveni entre el govern i el bisbat posa el temple i el recinte del cementiri en mans de l'administració, i la resta del que fou monestir –claustre, restes de la sala capitular i la casa mongia– continua en mans privades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà