la contra

Els senders de la llibertat

Lluís Pasqual afirma que «l'obra ‘La casa de Bernarda Alba' mostra un món d'intolerància sense cap mena d'ideologia al darrera; només la defensa del poder i del diner»

En una revista men­sual gratuïta, sem­pre simpàtica i polida –el número data ja del 2010– lle­geixo una entre­vista actualíssima, feta, segons m'infor­men, en els dar­rers dies de l'any ante­rior, nodrida amb pen­sa­ments de la més alta con­dició, diguem-ho tal com sona. L'entre­vis­tat és l'home de tea­tre –cre­a­dor i direc­tor– de justa i amplíssima fama: el reu­senc Lluís Pas­qual. Val molt la pena lle­gir aquest text; lle­gir-lo i rumiar-lo, cosa no gens estra­nya perquè Pas­qual és un intel·lec­tual de gran volada que ha vol­gut dedi­car gene­ro­sa­ment una gran quan­ti­tat de les seves ener­gies i de la seva passió a l'art escènic, encara que ell té prou capa­ci­tat cre­a­tiva per haver omplert diver­ses vides lliu­ra­des a una vocació cre­a­tiva. Té prou talent per haver excel·lit pode­ro­sa­ment en espe­ci­a­li­tats dife­rents. Però de vida només n'hi ha una.

Lluís Pas­qual –sigui dit de pas­sada– no ha enga­nyat mai ningú. Fa força temps que el conec –encara que ell sigui molt jove i jo no gens– i sóc tes­ti­moni que sem­pre s'ha pogut lle­gir en la seva mirada –ho vull dir així mateix, encara que soni car­rin­cle, tot i essent rigo­ro­sa­ment autèntic– l'espuma de la geni­a­li­tat. No és estrany, doncs, que val­gui la pena lle­gir-lo. Lluís Pas­qual, en aquesta revista que rega­len en diver­sos quioscs, parla de tea­tre i parla, també, com és lògic, del que alguns en dirien política –en tot cas, de política al major– tot i que pot­ser ho hauríem de deno­mi­nar d'una altra manera per evi­tar con­fu­si­ons, a causa que molts (no tots) dels escorbútics (moral­ment) pseu­do­polítics que manen al món i a l'aldea, de dalt a baix, han des­pres­ti­giat la paraula ori­gi­nal.

La dar­rera obra que ha recreat Lluís Pas­qual és La casa de Ber­narda Alba, de Lorca, el germà gran –com diu en l'entre­vista– que Pas­qual va esco­llir. A con­ti­nu­ació afirma que l'obra «ens mos­tra un món d'into­lerància, sense cap mena d'ide­o­lo­gia al dar­rera, només la defensa del poder i del diner, a través d'una façana de prin­ci­pis eterns dar­rere els quals no hi ha res». Em sem­bla que té molta raó, en Lluís Pas­qual, i en té igual­ment quan diu a con­ti­nu­ació –par­lant in extenso de la soci­e­tat i els seus com­po­nents– que «tots tenim part de dre­tes i part d'esquer­res, uns més, uns menys». I entenc, i la tinc enor­me­ment assu­mida, l'afir­mació que fa tot seguit del paper impor­tant, capi­tal, de l'edu­cació. Gràcies a ella, asse­gura Pas­qual, «quan un fa fun­ci­o­nar la intel·ligència i li han ense­nyat a mirar el món s'adona que no pot ser de dre­tes: hi ha massa inso­li­da­ri­tat encara perquè un es pugui per­me­tre el luxe de ser de dre­tes».

Fa temps que crec en la fórmula del pen­sa­ment artístic (res a veure amb el bohemi) que busca la manera de veure-hi clar com la dels vells, dels autèntics pro­fe­tes. És la que es neces­sita per fer-se res­pon­sa­ble de la marxa dels pobles. Per altra banda i de sem­pre, la per­sona s'apunta a l'ego­isme més sòrdid, que li ve de l'ins­tint bàsic de con­ser­vació –con­ser­vació de l'espècie– que es dete­ri­ora, s'encega i adqui­reix una vora­ci­tat irre­fre­na­ble; és a dir, es caïnitza per falta de reflexió. (La intel·ligència pot domes­ti­car els ins­tints, i no única­ment els sexu­als, com pre­te­nen mora­lis­tes miops, lluscs, o mal inten­ci­o­nats). Cal­dria seguir el que diu Pas­qual i no s'ha fet, ni ho fem. Per per­du­rar, per sobre­viure –ara com a poble– neces­si­tem –més que mai!– la millor for­mació, la millor edu­cació; ser fidels a la tra­dició asse­nya­lada per la Man­co­mu­ni­tat i l'Esta­tut repu­blicà, (sense ni comp­tar amb el traspàs de l'ense­nya­ment) –dos ini­cis d'auto­no­mia cata­lana frus­trats per dues dic­ta­du­res espa­nyo­les d'ultra­dreta– que van demos­trar la seva gran inqui­e­tud per inten­tar dotar el país d'una gran escola pública cata­lana. Una gran escola pública –en les inten­ci­ons– molt supe­rior en tots sen­tits a les que hem cone­gut, espe­ci­al­ment a les gasi­ves esco­les pri­va­des d'ahir i d'avui, fóra la base perquè la ciu­ta­da­nia sabés mirar al seu vol­tant. És l'escola que mai no hem pogut asso­lir i que ara ens fa més falta que mai. Quan fun­cionés la intel·ligència col·lec­tiva, des de l'aus­te­ri­tat, cal­dria asso­lir la justícia, des­truir les desi­gual­tats, i lla­vors ja bus­caríem, en tot cas, l'hedo­nisme (caríssim!) que es pro­met la dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.