Teatre

Cultura

Mataró estrena una obra sobre el sindicalista afusellat Joan Peiró

La proposta escènica, que es veurà al Monumental, barreja música, teatre i un documental

També es representarà al Museu de l’Exili de Barcelona

L’Any Peiró, que commemora Mataró coincidint amb el 75è aniversari de l’afusellament del sindicalista, estrenarà aquest dissabte al Teatre Monumental un espectacle sobre la figura d’aquest fill adoptiu de la ciutat. Promogut per una comissió ciutadana formada per una quarantena d’entitats i dirigit per la cooperativa audiovisual Clack, Peiro42 és, segons el director del muntatge, Eloi Aymerich, un projecte escènic i documental sobre el llegat que va deixar Joan Peiró, però també sobre la ciutat de Mataró d’aquell temps i sobre els valors de l’anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República. “Peiró va morir per uns ideals als quals no va voler renunciar mai i és un exemple de justícia social, fraternitat, diàleg o obrerisme”, va afegir-hi.

Memòria històrica

La proposta escènica, que barreja teatre, música i audiovisual, té la participació musical de Maria Arnal i Marcel Bagès, l’Orquestra Ciutat de Mataró i un cor de vint-i-tres cantaires creat expressament per a l’ocasió, però també per diferents actors de l’Aula de Teatre. S’ha pensat en un format multiplataforma perquè, segons Eloi Aymerich, és “la millor manera de donar resposta a la memòria històrica”.

A banda de Mataró, està previst que l’obra es posi en escena al Museu de l’Exili de Barcelona el 10 de novembre. Les entrades per assistir a l’estrena són gratuïtes però cal recollir-les a les oficines de la direcció de Cultura.

La medalla de la ciutat, a la tardor

La comissió ciutadana que promou l’Any Peiró ha demanat a l’Ajuntament que concedeixi a l’anarcosindicalista la medalla de la ciutat pel seu ideari obrerista i pel ric llegat que va deixar a Mataró, on s’hi va establir l’any 1922 i va impulsar la Cooperativa del Vidre. La distinció es preveu que es porti a aprovació del ple en les setmanes vinents amb l’objectiu que abans d’acabar la commemoració es pugui fer entrega del guardó a títol pòstum. A banda d’aquest reconeixement, l’Ajuntament també ha recollit de la comissió la proposta d’instal·lar un monument en record no només de la figura de Joan Peiró sinó també del moviment obrer i cooperatiu que va representar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona