Còmic

Estrelles del manga

El saló dedicat al còmic, l’animació i la cultura popular del Japó obre les portes a la Fira de Montjuïc amb la presència de diversos convidats internacionals

Masasumi Kakizaki és l’autor de ‘Rainbow’, ambientada en un reformatori
Les autores de manga per a noies Robico i Yoko Kamio assisteixen al certamen

Un dels grans al·licients del Saló del Manga –la 23a edició del qual va obrir ahir les portes a la Fira de Montjuïc– és la presència de grans noms del còmic japonès, que poden explicar la seva obra als aficionats i dedicar exemplars. Un dels professionals que han vingut aquest any és Masasumi Kakizaki, nascut el 1978. En una entrevista amb El Punt Avui, Kakizaki explica: “Sempre m’havia atret explicar històries, i també em sentia molt influenciat pel cinema. Havia pensat escriure novel·les però em semblava que no tenia prou talent per fer-ho, i vaig pensar que, si ho havia de treballar jo sol, l’opció que em quedava era el manga.”

L’obra més coneguda de Kakizaki és Rainbow, los siete de la celda 6 bloque 2, que es va publicar entre el 2003 i el 2010 i que aquí es pot llegir publicat per ECC Ediciones. Ambientada en la dècada dels cinquanta, Rainbow està protagonitzada per sis delinqüents juvenils que coincideixen en un reformatori a prop de Tòquio; es tracta d’una història plena de ràbia adolescent: “Evidentment és ficció, però inevitablement sempre hi plasmes experiències personals”, assegura l’autor.

El guió d’aquest manga està escrit per novel·lista George Abe: “Algú que ens coneixia tots dos i la nostra obra ens va dir que ens podíem ajuntar. Abe em va deixar moltíssima llibertat i va escoltar tots els suggeriments que jo li proposava.” Rainbow és una obra amb notables dosis de violència que aborda temes complicats com el parricidi, però Kakizaki no es va sentir gens incòmode: “Tots sabem que és ficció, maltractar els personatges forma part de la meva feina.”

El dibuixant afirma que no té una obra seva preferida per damunt d’altres, però admet: “Estic molt agraït a Rainbow perquè hi vaig començar quan era molt jove i com que li he dedicat molts anys m’ha fet créixer com a artista.” L’èxit d’aquesta sèrie va fer que se’n fes una adaptació a l’anime: “No ho recordo gaire; els qui la van fer ja eren prou professionals, així que no m’hi vaig ficar.”

Un altre dels interessos que va impulsar Kakizaki a fer Rainbow va ser la fascinació per la història: “El treball de documentació em va donar l’oportunitat de conèixer millor la postguerra.” Una passió que també és evident en el seu darrer treball, Bestiarius, ambientat a l’Imperi Romà i amb elements de mitologia clàssica: “Feia temps que tenia ganes de fer un manga sobre gladiadors, i també que estigués orientat a lectors joves.”

D’altres autors que es deixaran veure aquests dies al Saló són la mangaka Robico, de la qual Norma Editorial ha publicat El monstruo de al lado i que presenta en aquesta edició la primera entrega de Nuestras preciosas conversaciones; Yoko Kamio, una altra autora de còmic femení –shôjo– de qui Planeta ha publicat el best seller No me lo digas con flores, entre d’altres; i Yoshiaki Sukeno, autor de la fantàstica Twin Star Exorcists, un manga de gran èxit publicat per Norma Editorial.

El festival Sónar col·labora amb el Saló

Una de les novetats d’aquest any és la col·laboració amb el festival de música electrònica Sónar, un altre dels grans esdeveniments de cultura popular a Barcelona. Una col·laboració que es tradueix amb la presència que DJ Kentaro, cèlebre músic i discjòquei japonès que va ser el primer asiàtic a guanyar la final del campionat mundial DMC, el 2002; Kentaro ofereix una actuació aquesta tarda a les sis a l’escenari situat a la plaça Univers de la Fira. Des de primera hora del matí, aquest escenari ja va acollir diverses actuacions musicals, exhibicions de ball i concursos de cosplay; ahir a la tarda s’hi va poder veure i escoltar una première del concert instrumental The legend of Zelda, el videojoc que és un dels protagonistes d’aquesta edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda