Llibres

assaig

David Castillo

Paradisos ben actuals

Mal­grat les con­ti­nu­a­des ree­di­ci­ons que ha tin­gut Para­di­sos oceànics –l’última acaba de sor­tir amb una ele­gant edició de Rata–, Aurora Ber­trana no ha rebut el reco­nei­xe­ment que merei­xia, segu­ra­ment eclip­sada per la figura del seu pare Pru­denci. Resulta injust perquè Ber­trana merei­xe­ria els honors de ser la gran escrip­tora de viat­ges de la nos­tra lite­ra­tura, i ho hau­ria estat si formés part d’una cul­tura en majúscu­les com la fran­cesa o l’anglesa. Els viat­ges per la Polinèsia dels anys vint o pel Mar­roc als trenta han estat un cim lite­rari, allò que la seva edi­tora dels anys noranta Isa­bel Segura tan bé va sin­te­tit­zar: “Però també hi va haver crítics que valo­ra­ren molt favo­ra­ble­ment l’obra d’Aurora Ber­trana i varen cop­sar la luxúria amb què es nar­ra­ven els Para­di­sos oceànics, luxúria que crec con­seqüència de l’asso­li­ment de dos desit­jos llar­ga­ment anhe­lats.” Amb la nova ree­dició ja no tenim excusa per dei­xar-nos cap­ti­var per una prosa que et porta de la mà cap als ter­ri­to­ris de Ste­ven­son, cap a la feli­ci­tat i la bellesa. En aquesta ocasió la podem gau­dir amb l’assaig biogràfic que ens ofe­rei­xen Daniel Montañà i Josep Rafart –tots dos amb el premi Avui de premsa comar­cal del 1989, entre altres guar­dons–. Para­di­sos rurals és un com­ple­ment ideal perquè trans­met l’ame­ni­tat de la lite­ra­tura dels Ber­trana. Ho fan a par­tir del sor­ti­legi que va repre­sen­tar per als Ber­trana la conei­xença dels ter­ri­to­ris del Ber­guedà, la comunió entre natura i sen­tits, l’equi­li­bri d’un pai­satge que no es dei­xar domi­nar però que tam­poc resulta hos­til.

Tal com expli­quen els autors, la ini­ci­a­tiva va sor­gir de les jor­na­des d’home­natge que van orga­nit­zar el 1999 la Uni­ver­si­tat de Girona i l’Asso­ci­ació Cul­tu­ral El Vilatà del Ber­guedà als 25 anys de la mort d’Aurora Ber­trana. Montañà i Rafart varen ser els coor­di­na­dors al cos­tat de Glòria Gra­nell, que sig­nar el pròleg de l’edició d’enguany. Gra­nell recorda que la Pobla de Lillet, Berga, la Nou, Vilada o les Eres de Guar­di­o­lans “són esce­na­ris vitals dels Ber­trana”. També ens diu que “el Ber­guedà és el paradís autèntic i de tempo lent que Aurora havia tro­bat a la Polinèsia i és també l’ideal de natura a tocar dels dits que Pru­denci havia tas­tat al mas Esparra de la seva infan­tesa”. Els autors també remar­quen la vin­cu­lació estreta dels Ber­trana a per­so­nat­ges fona­men­tals del Ber­guedà com Ramon Vinyes, Àngel Pons i Ramon Tor. Situen el fet fona­men­tal quan, a par­tir del 1930, Pru­denci va resi­dir unes quan­tes tem­po­ra­des a Berga, on esti­ue­java la família, i poste­ri­or­ment a Vilada.

En una edició magnífica, pro­fu­sa­ment il·lus­trada, Montañà i Rafart tra­cen una sèrie de capítols –no em puc treure del cap la imatge d’Aurora Ber­trana admi­rant el Pedra­forca– on la filo­lo­gia és un recor­re­gut físic pels pai­sat­ges que apa­rei­xen a l’obra de tots dos, fins i tot als arti­cles, per exem­ple, que Pru­denci publi­cava a començament dels anys trenta a La veu de Cata­lu­nya. El lli­bre conté, així mateix, un apèndix d’arti­cles de Pru­denci rela­ci­o­nats amb la comarca. Para­di­sos rurals també pot ser­vir de guia de viatge per recórrer durant un cap de set­mana un pai­satge que es manté viu. No se’l per­din!

Paradisos oceànics
Aurora Bertrana
Editorial:Rata Barcelona, 2017
Pàgines: 256
Preu: 22 euros
paradisos rurals
Daniel Montañà i Pep Rafart
Editorial:Cossetània Valls, 2017
Pàgines: 192
Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.