cultura

Temporada Alta omple de ‘Silencis’ l’escola El Bosc de la Pabordia a través de l’art

Es tracta d’un projecte que transforma les aules i proposa sortides i accions vinculades a les arts visuals, sonores, filosòfiques i arquitectòniques

“L’actual generació i els seus fills no tindran una vida millor perquè no han tingut cinc minuts de silenci.” Aquesta contundent sentència, que reflecteix una de les principals mancances d’aquesta societat actual afectada pel superàvit d’informació, la va pronunciar el filòsof i escriptor francès Georges Steiner i ha estat l’embrió inspirador del projecte Silencis del col·lectiu DadàBarcelona, tal com reconeix la seva responsable, Ester Rovira. Es tracta d’una sèrie de projectes entorn del silenci a partir dels quals s’han elaborat sis exposicions, dos espectacles, quatre classes magistrals i diferents sortides i accions ciutadanes, que s’emmarquen dins el projecte A tempo, arts i formació, de la fundació La Ciutat Invisible.

El projecte es va iniciar l’any passat en una escola del barri del Poblenou de Barcelona i aquest any ha arribat a Girona a través de la fundació vinculada a Temporada Alta, que vol estrènyer els lligams entre educació i cultura. El centre educatiu escollit és El Bosc de la Pabordia, creat fa deu anys i que té 452 alumnes de 3 a 12 anys. “Estic sorpresa perquè em pensava que hi hauria més esverament dels nens”, admet la directora del centre, Anna Nadal, que també explica que el projecte està tenint una gran recepció entre l’alumnat gràcies a la implicació dels professors del centre.

Ara, en els seus espais de treball hi ha boscos fets de tires de paper, espais per fer ioga o per expressar-se a través del moviment. La iniciativa Silencis s’ha desplegat durant tota la setmana i si dilluns es va treballar la imatge –representada pel dissenyador Antoni Arola, l’artista Filippo Minelli i Penique Productions–, el so i la música van ser els protagonistes del segon dia, que va ser a càrrec de Sons de Barcelona i Lolo&Sosaku.

Ahir, dimecres, es va treballar el moviment, amb tallers de dansa de la ballarina i coreògrafa Anna Macau i la pedagoga Elena Montes, ioga amb les actrius Marina Congost i Anna Berenguer, performance amb l’actriu Rocío Manzano i la directora teatral Georgina Oliva, i teatre amb la companyia Kamchàtka. Avui, els alumnes visitaran diversos espais que inspiren silenci, com ara un centre budista al Montseny i la font del Ferro. A més, l’escola obrirà a altres centres de la ciutat perquè altres nens també tinguin experiències de silenci.

Una de les accions més espectaculars del projecte tindrà lloc demà, el darrer dia de la mostra. Tots els alumnes de l’escola donaran forma i presència al silenci amb una columna que recorrerà les escales de la catedral de Girona: una manifestació silenciosa per expressar el rebuig al soroll que ens aparta de l’atenció, el respecte, la intimitat i l’escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona