Teatre

Crítica

teatre

Una fredor extrema

El flamenc Guy Cassiers ha sovintejat el festival Temporada Alta ls últims anys duent-hi espectacles que dramatitzen obres narratives: les excel·lents posades en escena d’El cor de les tenebres, de Conrad, i d’Orlando, de Virginia Woolf, a més de dues aproximacions a Jonathan Litell (a propòsit de Le sec et l’humide, en aquest cas un assaig, i de la polèmica novel·la Les benignes) que donen compte del seu interès per abordar teatralment la brutalitat del poder o l’horror perpetrat des d’una organització funcionarial freda i implacable.

En la seva última visita a Girona, Cassiers ha presentat al Municipal un muntatge inspirat en una obra de l’escriptora austríaca Elfriede Jelinek que, havent-la escrita poc temps abans de l’anomenada crisi dels refugiats, anunciava el comportament institucional (i, en part, ciutadà) davant de la situació de tantes persones que esperen inútilment l’acolliment i la protecció d’una Europa cada cop més insensible i immoral.

El discurs de Jelinek sembla incontestable i dolorosament lúcid pel que fa a la lamentable resposta de les institucions i el fet que, en lloc de la solidaritat, els refugiats hagin vivificat la por de l’altre, però una altra cosa és la seva encarnació teatral en el muntatge Grensgeval (El cas de la frontera). Cassiers posa en escena quatre actors i dotze ballarins que representen els refugiats, però sobretot abusa de les pantalles en què es projecten primers plans dels primers. Tot plegat sembla distant. Una cosa és evitar el sentimentalisme i una altra és una fredor extrema que sembla caure en l’antihumanisme que denuncia.

Grensgeval (El cas de la frontera)
Director: Guy Cassiers
18 de novembre, Teatre Municipal de Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda