Teatre

Hisenda colla amb l’IVA, de nou

Montoro exigeix l’IVA retroactiu de les subvencions a 15 entitats catalanes

Nou atac a la línia de flotació de projectes culturals a Catalunya. Ahir al migdia, el director del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, va denunciar l’última operació recaptatòria del Ministeri d’Hisenda: arran d’una inspecció ordinària que els van realitzar a partir del mes de maig, els exigeixen el pagament de l’IVA de totes les subvencions que ha rebut el festival. Una disposició europea permetia demanar la subvenció de l’IVA, abans de vacances. La mobilització del sector cultural estatal en bloc, llavors, va ser instantània. I tots els partits van aprovar l’aclariment al Congrés el 9 de novembre, després de la revisió del Senat. Ara, Hisenda admet que no pot reclamar aquest IVA (que mai s’havia reclamat històricament) però sí que pot fer-ho retroactivament, dels cinc anys anteriors fiscals: Sunyer calcula que els demanen 1 milió d’euros. Per poder fer un recurs, caldrà que paguin o bé avalin per valor d’aquesta quantitat.

Sunyer va explicar aquesta situació d’indefensió en una trobada informal amb mitjans de comunicació catalans i de l’Estat espanyol amb motiu de la trobada de programadors i creació contemporània en el Temporada Alta. Des que van rebre aquesta advertència, el festival de tardor ha anat coneixent altres casos en una situació similar: com ara el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el CCCB i Proa, Productors Audiovisuals de Catalunya. En total, calcula que són una quinzena. Per ara, no té coneixement que hi hagi cap institució o festival de l’Estat espanyol que es vegi amenaçat per aquest caràcter retroactiu de la interpretació de la llei, tot i que admet que és possible que n’hi hagi alguns i que ell no els conegui. En tot cas, l’amenaça seria efectiva si les oficines d’hisenda dels diferents departaments actuen com a Catalunya. Sunyer sí que va aclarir que ni membres del Teatro de la Abadía ni de l’INAEM tenien coneixement d’aquesta situació. Des del Temporada Alta s’exclamen que tots els comptes han estat auditats per totes les institucions (fins i tot també el Ministeri d’Hisenda i la Unió Europea) i mai s’ha interpretat aquest supòsit. Les entitats afectades estan orquestrant una resposta conjunta.

LA XIFRA

1
milió
d’euros reclama Hisenda al festival Temporada Alta per l’IVA de les subvencions en caràcter retroactiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona