cultura

Guia literària

Lluís Llort

Llambordes de tinta i paper

El 2018 està prevista l’estrena a TV3 de la sèrie Vida privada, dirigida per Sílvia Munt, que adapta l’obra de Josep M. de Sagarra. Per buscar els exteriors els hauria anat bé aquesta guia de la filòloga i crítica literària Maria Nunes, Rutes literàries de Barcelona, publicada per Meteora i amb les il·lustracions de Josep M. Farré, que mostra racons de la ciutat afegint càrrega artística i personal.

Aquest llibre és el punt de trobada de dues passions de l’autora: la ciutat de Barcelona i la literatura. La guia podria beure de les obres de molts autors barrejats o ser monotemàtica, però Nunes ha optat per triar-ne quatre per dissenyar uns recorreguts molt ben aprofitats i organitzats de manera impecable.

Quatre autors d’èpoques i estils diferents amb els quals Nunes ha anat a fons en la tasca d’anàlisi i síntesi de tot el material: Teresa Juvé (La trampa), Narcís Oller (La papallona, La febre d’or i Pilar Prim), Josep M. de Sagarra (Vida privada) i Montserrat Roig (Ramona, adéu i El temps de les cireres).

En cadascuna de les entrades Nunes presenta la biografia –breu, però més enllà de bàsica– de l’autor; ofereix un resum de l’obra (o obres) i detalla els escenaris d’un recorregut amb entre 12 i 30 punts d’interès que complementa amb fragments de text i, quan és el cas, curiositats de l’espai o de la zona, relacionats o no amb l’obra o l’autor. La durada orientativa dels recorreguts va de les dues a les tres hores, depenent de molts factors.

“Barcelona i la literatura formen un tot esplèndid i enriquidor perquè la literatura amplia, il·lumina, excava i reedifica la ciutat. Sota els mapes físics sempre hi ha subjacent una cartografia emocional que estructura la nostra memòria personal i col·lectiva, i la literatura hi juga un paper molt important”, diu Nunes. Un llibre del tot recomanable per passejar damunt les llambordes del cor de la ciutat, guiats pel perfum de la bona literatura que ens ha preparat Maria Nunes. Volem més rutes.

Rutes literàries de Barcelona
Maria Nunes
Il·lustracions: Josep M. Farré Editorial: Meteora Barcelona, 2017 Pàgines: 176 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri