Teatre

Cultura

Violència interior

Alícia Gorina presenta ‘Blasted’ (‘Rebentats’), peça cabdal del teatre més cru i despullat, avui a Temporada Alta i, el gener, al TNC

La jove directora defineix Sarah Kane com la seva mare artística per la seca contundent teatralitat

Sarah Kane és una dramaturga que va revolucionar l’escena perquè no entenia que el teatre no s’empeltés de la vida més cruel. Blasted (Rebentats) és la seva primera obra, escrita amb 23 anys i que va patir una notable fractura quan es va avergonyir de parlar d’una relació desigual de parella quan una dona bosniana demanava ajuda a les Nacions Unides per uns atacs que quedarien impunes. Va ser llavors quan va aparèixer el tercer personatge (la guerra) i va trencar tota relació aristotèlica (d’acció, temps i espai) per evidenciar que “la violència és als orígens, en una societat en pau la llavor s’amaga en relacions de parella”, com la de Blasted. L’obra s’estrena al Temporada Alta (avui 20.30 h i demà a les 18.00 h) al Teatre de Salt i farà temporada al TNC a partir de l’11 de gener.

Alícia Gorina dirigeix aquesta posada en escena que busca presentar l’acció més despullada possible que protagonitzen Pere Arquillué, Marta Ossó i Blai Joanet.

Va ser una coincidència. Perquè l’actor protagonista feia anys que tenia ganes d’afrontar aquest personatge fosc. I va ser Xavier Albertí qui va anunciar que la directora Alícia Gorina (que es caracteritza per obres d’una notable duresa amb la humanitat: Déu és bellesa; o Imatges gelades) volia fer una producció amb el suport de Temporada Alta. La directora considera Kane (que fa poc es va poder veure la reposició de Psicosi de les 4.48, dirigit per Moisès Maicas) com la seva mare artística, perquè coincideix amb la manera d’entendre el teatre, sense filtres que l’estovin o el distanciïn de la realitat més desagradable.

La presentació de Blasted, mai representat fins ara a Catalunya, coincideix amb l’edició de les obres d’una autora que va ser censurada per la crítica i que la majoria de dramaturgs la van rescatar, tot convidant-la que continués increpant des de l’escena.

‘Cyrano’, el nou ‘Manelic’ de Lluís Homar

Lluís Homar va reconciliar-se amb el teatre amb una adaptació de Terra baixa en què ell interpretava els quatre personatges protagonistes. Ara es repeteix l’aventura de la mà de Pau Miró (com a dramaturg i director) agafant una altra peça ben popular, el Cyrano, que va instituir Josep Maria Flotats al Poliorama fa tres dècades i que va recuperar Oriol Broggi amb Pere Arquillué com a protagonista, a la Biblioteca de Catalunya el 2012. Ara, Homar comparteix escena només amb Joan anguera. Aina Sánchez, Albert Prat i Àlex Batllori. Repetiran temporada per Nadal al Borràs de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona