Entrevista

Laia Marull. se’n parla

Actriu. Bernat Salvà

“No hem avançat cap a una relació d’igualtat”

Catorze anys després de protagonitzar Te doy mis ojos, Laia Marull interpreta de nou una dona maltractada a la pel·lícula Llueven vacas, una adaptació de l’obra teatral de Carlos Be dirigida per Fran Arráez. Maribel Verdú, María Barranco i Eduardo Noriega són altres intèrprets d’aquest film en què Margarita i Fernando, els protagonistes, són interpretats per cinc parelles d’actors diferents.

Com és la seva Margarita?

És una dona que no perd la il·lusió i vol fer-ho tot per estar bé amb la seva parella, però ell l’està marcant perquè això no passi. D’entrada, em va tirar enrere el projecte, ja havia fet Te doy mis ojos i no volia interpretar una altra vegada una dona maltractada. Però Llueven vacas em va interessar perquè em va agradar l’obra de teatre de Carlos Be en què es basa, i perquè em van oferir una part de la pel·lícula molt a l’inici. Estem en un moment de la relació que no és simplement de maltractament físic, sinó més psicològic. L’obra descriu molt bé l’evolució des d’un inici gairebé surrealista, amb el “llueven vacas”, al pes horrible que va agafant el maltractament dins de la parella, que ja hi és des del principi i es va evidenciant a poc a poc.

Com va ser treballar en un mateix personatge amb altres actrius?

Va ser una de les coses divertides de treballar amb el Fran Arráez, va agafar diferents actrius i va confiar en la possibilitat de cadascuna per trobar la seva Margarita. Li interessava que hi hagués diferents caràcters i maneres d’afrontar un mateix personatge. Per mi té una ingenuïtat que se li va tallant. Hi ha diferents maneres d’entendre el títol, Llueven vacas. Pots no veure-les i dir al marit que sí que les veus, per por de portar-li la contrària; pot ser que les acabis veient per la ingenuïtat del personatge, que és el meu cas, o pot ser que arribis a estar tan trastornada que les vegis de debò.

El personatge de dona maltractada, que ja ha fet dos cops, és dur d’interpretar?

Sí, són situacions que no voldries que existissin i segueixen produint-se. Penses que la gent jove podria estar canviant alguns comportaments masclistes. El sentiment de superioritat de l’home sobre la dona és la base perquè hi pugui arribar a haver maltractament, i resulta que això sembla que no està canviant del tot. No hem avançat cap a una relació d’igualtat entre homes i dones, hi ha gent de vint anys més retrògrada que la de 40. I en l’àmbit polític tampoc avancem. Amb Te doy mis ojos es va parlar molt del tema i es van començar a canviar les lleis per eradicar aquest mal, però la cosa està igual o pitjor.

Què aporta al personatge de Margarita ser dels anys cinquanta?

Dels anys cinquanta tenim sobretot la imatge de la dona d’Amèrica, de les pel·lícules nord-americanes de l’època, aquelles dones perfectes amb vestidet... Els electrodomèstics l’alliberaven de la càrrega del treball, però havia de ser estupenda, preciosa, i cuidar-se dels fills i de la casa. A la pel·lícula, aquesta aposta serveix per lligar tots els personatges amb un mateix look i per fer evident l’evolució de la dona al llarg del darrer segle.

Fran Arráez va agafar diferents actrius i va confiar en la possibilitat que tenia cadascuna de trobar la seva Margarita



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

saragossa
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
patrimoni

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona