Cinema

Cinema

Un nou contraatac

‘Star Wars. Els últims Jedi’ és una nova entrega de la saga inaugurada per George Lucas, que segueix la línia argumental de les pel·lícules originals

El personatge de Luke Skywalker, que interpreta Mark Hamill, guanya protagonisme

Si convenim que hi ha qui veu Star Wars gairebé com una religió més que com una afició, podem afirmar que molta gent té des d’avui un motiu de pelegrinatge amb l’estrena d’una nova entrega de la saga: Star Wars. Els últims Jedi. La pel·lícula és el segon episodi de la trilogia que es va iniciar fa dos anys amb Star Wars. El despertar de la força, però tot indica que l’univers galàctic creat per George Lucas amb La guerra de les galàxies no té final.

I és que, si l’any passat es va estrenar Rogue One: una història de Star Wars –una trama independent, però vinculada a aquesta mitologia–, la companyia Walt Disney ja ha rodat una sèrie derivada (spin-off) sobre el personatge de Han Solo –dirigida per Ron Howard i amb Alden Ehrenreich com a protagonista– i també ha anunciat pel·lícules dedicades al caçador de recompenses Boba Fett i a Obi-Wan Kenobi, l’inici d’una nova trilogia amb personatges i trames al marge de la saga Skywalker i una sèrie de televisió que s’estrenaria el 2019, coincidint amb el llançament del seu servei de vídeo sota demanda.

Tot això ja arribarà. De moment, però, ja es pot veure Star Wars. Els últims Jedi, una pel·lícula en què J.J. Abrams ha cedit la cadira de director a Rian Johnson, que va debutar en el cinema indie amb la curiosa Brick i que ja va provar sort en el cinema fantàstic amb Looper, una història de viatges en el temps protagonitzada per Bruce Willis.

Star Wars. Els últims Jedi –que en aquesta trilogia té un paper de frontissa similar al que L’imperi contraataca exercia en la primera– conjuga l’aprofundiment en els personatges que va presentar la pel·lícula precedent, la crepuscular intervenció d’alguns dels herois de La guerra de les galàxies i la presentació de noves figures. Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), Oscar Isaac (Poe Dameron) i John Boyega (Finn) continuen concentrant bona part del pes dramàtic de la trama. Un cop mort en l’entrega anterior l’icònic personatge de Han Solo, interpretat per Harrison Ford, en aquesta té molt més pes el Luke Skywalker de Mark Hamill, que en aquella apareixia només en els plans finals.

La plorada mort de Carrie Fisher ara fa gairebé un any va desfermar dubtes i especulacions sobre la presència o no de la general Leia en aquest Episodi VIII. En el moment de la seva mort, l’actriu ja havia rodat totes les seves escenes i es va decidir mantenir el personatge. I hi ha alguns actors que s’incorporen a la cosmogonia galàctica com ara Benicio del Toro, que interpreta DJ, un ambigu i misteriós desxifrador de codis a sou; Laura Dern, en el paper d’Amilyn Holdo, amiga de la infantesa de Leia, i Kelly Marie Tran, en el paper de Rose Tico, encarregada del manteniment en una de les bases de la Resistència. També es presenten en societat criatures fantàstiques com ara Porg, nou copilot de Chewbacca que ve a ser una barreja entre pingüí i rosegador; Fathier, una mena de cavall de curses, i el Coiot de Vidre. També entren en escena nous paisatges com ara el planeta Ahch-To, cobert d’aigua gairebé en la seva totalitat; Canto Bight, un planeta dedicat al joc i a les apostes, i Crait, base secreta dels rebels coberta per una capa de sal.

Star Wars. Els últims Jedi desenvolupa algunes de les històries que van començar a Star Wars. El despertar de la força, però també obre noves incògnites que es resoldran més endavant. La llarga durada del film –dues hores i mitja– i un guió d’interès desigual han estat assenyalats com els principals defectes d’una trama que, d’altra banda, ofereix espectaculars escenes de batalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Star Wars: Los últimos Jedi

«Star Wars: Los últimos Jedi»

Gènere: Fantàstic
Direcció: Rian Johnson.
Intèrprets: Daisy Ridley, Tom Hardy, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Mark Hamill, Carrie Fisher, Kelly Marie Tran, Andy Serkis, Laura Dern.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia