Cinema

Crítica

cinema

Ficció o no

Hi ha pel·lícules en què tot és ficció, però que es construeixen com si no ho fos: volen ser transmissores d’una veritat social a través d’actors no professionals, una càmera discreta i elements argumentals arrapats a la realitat. Antonio Méndez Esparza vol fer aquesta mena de pel·lícules, però, havent-se format com a cineasta a Los Angeles, encarna aquesta tradició dins de les formes del cinema independent nord-americà amb vocació social. El cas és que després del seu valorat primer llargmetratge, Aquí y allá (2012), en què narra el retrobament amb la família d’un mexicà de l’estat de Guerrero que retorna dels EUA, el cineasta madrileny presenta a La vida y nada más una família afroamericana desfent-se en un lloc de Florida: una mare amb treballs precaris que procura tenir cura dels seus fills; un adolescent enrabiat que sembla condemnat a un destí fatal per una societat on perseveren les desigualtats i el racisme; i, amb menys protagonisme, un pare empresonat que, de fet, sempre ha estat absent.

Amb una construcció narrativa que no es fa evident, com si es volguessin lligar moments robats a la vida mateixa, Méndez Esparza aporta una pel·lícula honesta que, sense remarques discursives i tampoc sentimentalismes, es fa des d’un punt de vista sensible als desfavorits i socialment abandonats. Tanmateix, La vida y nada más, a més de ser una mica mimètica amb el cinema independent nord-americà, no només mostra uns personatges ofegats per les circumstàncies socials. A vegades sembla com si la mateixa pel·lícula els ofegués i no els permetés una altra vida. És la realitat, certament, però també la ficció que no s’atreveix a ser alliberadora.

La vida y nada más
Director: Antonio Méndez Esparza. Intèrprets: Regina Williams, Robert Williams.
Esp.-EUA, 2017


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat