Cinema

Mercè Sampietro, Gaudí d’honor

L’actriu rebrà la distinció de l’Acadèmia del Cinema de Catalunya el 28 de gener, en la gala dels premis

L’actriu Mercè Sampietro, protagonista de pel·lícules com Gary Cooper, que estás en los cielos o Lugares comunes, i de la sèrie La Riera, rebrà el premi Gaudí d’honor Miquel Porter 2018, segons va anunciar ahir l’Acadèmia del Cinema Català (ACC). La màxima distinció del cinema català li serà lliurada durant la gala dels X Premis Gaudí, que se celebrarà el diumenge 28 de gener del 2018 a l’Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La cerimònia serà retransmesa en directe per TV3 i Catalunya Ràdio. Els nominats es faran públics el proper dijous, 28 de desembre.

Mercè Sampietro (Barcelona, 1947) va començar fent teatre amateur i va passar per l’Institut del Teatre abans de debutar com a actriu professional el 1970 amb l’obra Olvida los tambores, d’Ana Diosdado. Des de llavors ha interpretat una vintena d’obres teatrals d’autors com García Lorca, Shakespeare, Brecht, Sartre, Strindberg, Koltés i Racine, sota la direcció de destacats directors d’escena com Lluís Pasqual, Mario Gas, Miguel Narros o Sergi Belbel.

El 1977 va debutar al cinema amb A un dios desconocido, de Jaime Chávarri. Tres anys després va ser premiada a Moscou i Taormina per Gary Cooper que estás en los cielos, de Pilar Miró, amb qui va iniciar una fructífera relació professional que les va reunir en quatre pel·lícules més. Ha treballat amb altres directors com Fernando Colomo, Montxo Armendáriz, José Luis Garci, Gracia Querejeta, Gerardo Vera, Judith Colell, Adolfo Aristarain, Joaquín Oristrell i Manel Huerga, i acaba d’estrenar l’òpera prima del director teatral Miguel del Arco. En total, ha protagonitzat prop de 50 pel·lícules.

Igualment destacada és la seva trajectòria televisiva, que l’ha portat a treballar des del 1970 en més de 50 sèries, telefilms i programes que a Catalunya l’han fet molt popular, amb títols com ara Porca misèria i La Riera.La Junta Directiva de l’ACC, que li ha atorgat Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2018, està presidida per la productora i directora Isona Passola, i està formada per Joan Bas, Judith Colell, Agustí Argelich, Josep Maria Civit, Maria Molins, Paco Poch, Sílvia Quer, Edmon Roch i Eduard Sola. Des del 2009, han estat distingits amb el Gaudí d’Honor, successivament, Jaime Camino, Josep Maria Forn, Jordi Dauder, Pere Portabella, Montserrat Carulla, Julieta Serrano, Ventura Pons, Rosa Maria Sardà i Josep Maria Pou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat