Lletres

Cultura

Francesc Puigpelat, premi de Tiana Negra

Tiana Negra, festival de novel·la negra catalana, celebrarà el 19 i el 20 de gener la sisena edició. Tot i uns dubtes provocats per l’entorn polític local (i nacional), finalment tira endavant un any més. Compta amb un pressupost que voreja els 20.000 euros i l’any passat hi va haver un miler d’assistents.

Sebastià Bennasar, comissari i impulsor des del principi, amb l’ajut de l’Ajuntament de Tiana i dels editors de Meteora, comenta: “Aquest any teníem tres efemèrides potents: cent anys del naixement de Pedrolo, també de Maria Aurèlia Capmany i els vint de la mort de Jaume Fuster.” De tots se’n parlarà al llarg del festival, tot i que una mica més de Pedrolo.

Per primer cop, el guanyador del premi memorial Agustí Vehí Vila de Tiana, dotat amb 2.000 euros, s’ha fet públic per endavant: el prolífic Francesc Puigpelat, amb la novel·la Magret i els anarquistes, que publicarà Alrevés, dins la col·lecció Crims.cat, el setembre vinent. “Fa uns sis anys vaig començar a llegir les novel·les de Maigret, de Simenon, en francès. N’he llegit ben bé cinquanta, i vaig pensar a dur el personatge a Catalunya. Això sí, traient una lletra per evitar problemes”, comenta Puigpelat. I així és com passeja el comissari Magret per la Barcelona i la Lleida del 1936 “i acaba al front de l’Ebre, a la columna Durruti”, afegeix.

Puigpelat ha respectat l’estil de Simenon i el seu personatge, “fins al punt que ho pensava tot en francès i mentre escrivia era com si ho traduís, una cosa ben estranya”.

Tornant al festival, inclourà homenatges, taules rodones, presentacions i xerrades amb la participació de noms com ara Anna-Maria Villalonga (comissària de l’Any Pedrolo), Àlex Martín (especialista en Jaume Fuster), J.L. Martín (especialista en Sherlock Holmes) i també Jordi Cervera, Esperança Camps, Rafael Vallbona, Margarida Aritzeta, Marc Moreno...

El convidat internacional, que com els anteriors només ha estat traduït al català (i no al castellà), és Mário Zambujal, un veterà (81 anys) autor portuguès molt estimat al seu país. D’ell podem llegir la magnífica novel·la Crònica dels bons trinxeraires (Alrevés), de la qual ja s’han fet 35 edicions en la versió original.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona