Música

cançó

guillem vidal

Els mil amics de Xavier Carles i Xavier Batllés

De gens convencional es pot qualificar la segona aventura discogràfica de Xavier Carles (Barcelona, 1959), un lletrista establert a Sant Vicenç de Montalt (Maresme) que, en un tête à tête prolífic i sense presses amb l’històric Xavier Batllés (artífex de bandes laietanes com ara l’Orquestra Mirasol i La Rondalla de la Costa, a més d’arreglador de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet), acaba de publicar Desconeguda, un disc de cançó mediterrània i textos recitats sobre música clàssica cuinat amb una imponent llista de complicitats: Toti Soler, Paco Ibáñez, Pi de la Serra, Pau Figueres, Eliseo Parra, Ravid Goldschmidt, Rusó Sala, Feliu Ventura, Joaquín Carbonell, Pep Pascual, Manel Joseph, David Pastor, Aleix Tobias, Javier Mas, Laura Simó... “En Xavier [Batllés] era qui els coneixia i els va anar trucant, però amb molts d’ells, com per exemple en Toti [Soler], amb qui estem treballant en un disc d’homenatge a Leo Ferré, hi he creat uns vincles”, revela Carles, un apassionat dels poetes romàntics i barrocs d’ençà que, “amb onze o dotze anys”, es passava hores al sofà de casa amb els llibres del seu pare. “En Paco Ibáñez m’anomenava el clandestino perquè, de fet, a qui coneixien era a en Xavier Batllés, no pas a mi, però si tota aquesta gent s’ha avingut a col·laborar és que tan malament no ho dec fer”, somriu.

Desconeguda, elaborat durant divuit mesos a l’estudi que té a Gràcia Batllés, autor de totes les músiques i amb qui Carles ha treballat “sobretot, mitjançant la intuïció”, té entre els seus puntals el tema que dona nom al treball, dedicat a Ovidi Montllor. “No únicament tenia els nassos, l’Ovidi, de dir allò que ningú no s’atrevia a dir sinó que ho feia de manera magistral. I, això, a mi, en l’època, em va fer reflexionar molt: Com podia algú tan creatiu que deia el que pensava estar tan arraconat?” Hi ha, també, un record a Leonard Cohen (L’absent, amb col·laboració de Javier Mas, estret col·laborador del quebequès, que recordava a Carles com l’autor de Suzanne li deia constantment de fer les coses slooowly, o sigui lentament), cançons de bressol cantades a capella, recorreguts “sensuals” amb l’Adagio d’Albinoni flotant i música de Mozart amb poemes capgirats del segle XVIII. “Una mica inclassificable, oi?”, pregunta amb sornegueria. “Me n’he adonat, al final de tot plegat, que el disc, al capdavall, és un viatge per les diferents formes d’estimar”, conclou. Carles i Batllés, incansables, ja estan immersos en la gravació d’un nou disc.

DESCONEGUDA
Xavier Carles musicat per Xavier Batllés
Discogràfica: Microscopi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga