Patrimoni

Memòria històrica

Girona obre els expedients de depuració del personal municipal del 1939 al 1945

El web, pioner a Catalunya, evidencia “la maquinària repressora” del primer franquisme

Marta Madrenas destaca que recorda els moments actuals

El 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Girona, al consistori hi havia 270 treballadors. Una de les primeres accions de les autoritats franquistes va ser la depuració del funcionariat per assegurar-se així una administració totalment afecta al règim. I a quatre dies d’haver entrat les tropes, del 8 al 16 de febrer, es va obligar a fer omplir als empleats municipals uns fulls d’adhesió al Glorioso Movimiento Nacional, en els quals havien de fer constar també la seva actuació durant la Guerra Civil espanyola. Primer se’ls va obligar a jurar fidelitat i després determinar si eren afectes o no al règim. En total es van sancionar 75 treballadors (70 homes i cinc dones), amb càstigs que van anar des dels tres mesos de suspensió de sou i feina fins a la pèrdua total dels drets. Ara, per primer cop, la documentació d’aquests expedients es pot consultar digitalitzada i oberta a tothom en una pàgina web que l’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (Sgdap) , ha creat en una iniciativa pionera a Catalunya, ja que a més s’inclou informació sobre els judicis sumaríssims i els afusellaments a la ciutat, documentació que ajuda a contextualitzar la repressió a les comarques gironines.

Acatar la legalitat

L’alcaldessa, Marta Madrenas, va posar èmfasi en com “d’extraordinàriament efectiva” va ser “aquella maquinària repressora”. Per Madrenas, “aquesta burocràcia perfecte que va vestir-ho tot de legalitat” té paral·lelismes amb l’actualitat i en “la diferència que hi ha entre la legalitat i la justícia”. Així, el cap del servei d’Arxiu i Publicacions, Joan Boadas, va recordar que als funcionaris se’ls va obligar “ a dur a terme actes d’acatament i submissió a la legalitat”. Boadas també va destacar el valor que té la documentació com a matèria primera per a la memòria tot citant la frase de Xavier Antich que presideix el web: “Només hi ha una cosa pitjor que l’oblit. No saber què s’oblida.”

Al web Girona. La repressió del primer franquisme hi ha els expedients del funcionariat que el règim va sancionar amb criteris tan arbitraris com ara el fet d’haver posat els noms de Llibert o Harmonia als seus fills, tal com destacava la tècnica de l’Arxiu Municipal de Girona, Anna Gironella. El cap de la secció de Gestió Documental i Arxiu, Lluís-Esteve Casellas, va recalcar, a més, que el web és el primer a encreuar dades de diferents fonts, com ara les publicades a l’Arxiu Nacional de Catalunya sobre els expedients sumaríssims del franquisme.

LA XIFRA

75
treballadors
de l’Ajuntament van ser depurats i sancionats. Al web hi ha els expedients digitalitzats.

LES FRASES

És un web per no oblidar el terror i fer evident la maquinària de la repressió de la dictadura
Joan Boadas
CAP DEL SERVEI D’ARXIU I PUBLICACIONS
Molta de la informació que es desprèn recorda, lamentablement, els moments actuals
Marta Madrenas
alcaldessa de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona