Teatre

La crònica

Vetllada al balneari amb bona taula i rialles

Com en un sopar entre amics i en què, entre plat i plat, la conversa salta dels records de com ens vam conèixer, d’anècdotes compartides i brometes, de com hem canviat tots plegats, de si som iguals i no passa el temps, de moments tendres parlant dels fills o la família, més emotius pensant en persones que ja no hi són, i fins que un la diu més grossa i ens fa pixar de riure i ennuegar-nos. Així va ser la primera cita del Festimams El Xitxarel·lo, gastronomia i humor, que s’estrenava, aquest passat dissabte, a El Lotus Blau del balneari Termes Orion de Santa Coloma de Farners. Els amics que fan petar la xerrada entre plat i plat són Carles Xuriguera, Fel Faixedas i Albert Om. No cal donar-los gaire corda perquè es disparin i comparteixin entre la resta de comensals l’evident complicitat que hi ha entre ells. Una complicitat necessària perquè l’únic guió que confessen –i es retreuen els tres protagonistes entre ells– és que no hi ha res preparat i que això pot ser un caos. I funciona. El fil conductor sí que estava preparat: bolígrafs i paper a les taules per que els comensals espectadors apuntin les preguntes que vulguin per a Xuriguera, Faixedes o Om. I ja se sap: la pega d’animar la gent a fer les preguntes és que la gent s’ho creu i pregunta per qualsevol cosa. Però la capacitat dels tres protagonistes per girar la truita i aixecar rialles és infinita responent a qüestions tan transcendentals com ara: “Millor fer-ho amb o sense mitjons?”, “Per què en Xuriguera no porta mai jaqueta?”, “Catalunya se’n sortirà?”... Fora de context, ara ens costaria explicar per què en un moment de la vetllada els comensals de la sala que han estat operats de fimosi van aixecar la mà per reivindicar-se o per què quan ja havíem passat més d’una bona hora de rialles algú va preguntar a quina hora començava l’espectacle,però coses tan surrealistes com aquestes van passar. Per arrodonir-ho, el menjar i el beure són de veritat: menú de Raül Cuadras, soci i cap de cuina del Mams, i vins El Xitxarel·lo (principal patrocinador del festival), un celler que té el detall de posar a les ampolles 67 improperis nostrats per saludar el veí de taula (xitxarel·lo, gamarús, galifardeu, flipamandonguilles, etc.).

Les dues properes cites del festival Festimams El Xitxarel·l o –els Òscars (Dalmau i Andreu) i Els Amics de les Arts– ja tenen les entrades exhaurides i els sopars espectacles següents –Toni Albà, Pep Plaza i Peyu– van a bon ritme. Cap d’aquestes cites podrà ser com les altres, cada una serà un sopar espectacle únic, amb un guió (o un no-guió) sorpresa. Xuriguera, Faixedas i Om han donat el to i el públic va agrair la fórmula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda