cultura

Poesia

Toni Gol Roca

Sense fissures

Núria Pujolàs (Cànoves, 1971), Lali Ribera (Súria, 1958) i Jordi Roig (La Palma de Cervelló, 1957) han publicat un poemari experimental amb uns resultats sorprenents. Diem “experimental” perquè els autors es van proposar o van sentir “una ànsia imprevista d’escriure junts” des que es van conèixer en un recital de poesia. “Dient versos al carrer de l’atzar”, diuen ells mateixos.

A punt (així és com es titula el llibre de poemes) és un cant a la complicitat, un cant a la cooperació i un cant a la humilitat. I sobretot és un cant que convida, és un cant que ens anima a llegir, a escriure, a viure la poesia.

El llibre consta de tres parts, clarament diferenciades. En un primer bloc titulat Blanc els autors busquen el seu jo més íntim i alhora més despersonalitzat a través d’un conjunt d’haikus que conviden a la contemplació serena de la vida i de les coses.

El segon bloc es titula A mà. Aquesta part vol ser més filosòfica, més reflexiva, amb versos que esdevenen aforismes sempre enriquidors i a vegades inquietants.

El tercer bloc és introspectiu, més freudià, si se’ns permet l’expressió. Una part titulada L’endemà i que busseja en les profunditats de l’ànima humana, en les cèl·lules emocionals més bàsiques i amagades per alliberar pors, terrors nocturns, fantasies i il·lusions que es projecten com una idealització davant la duresa terrible de la vida. Finalment, clou el llibre un Apèndix que és tota una declaració d’intencions.

Com atacar la via a tres veus

Escriure un llibre de poemes a tres bandes (o a sis mans, si ho voleu) i que tot acabi bé, no és una tasca fàcil. Implica moltes coses. En primer lloc renunciar a aquella part de l’ego que es vol imposar per sobre de raonaments i sentits comuns. Aquí trobem un entrebanc considerable, una paret de novè grau que cal escalar amb constància i sacrifici. Els criteris personals per on cal atacar la via acostumen a ser irreconciliables i de difícil solució, ja que hi ha tantes maneres de llegir-la –la via– com escaladors a punt per enfilar-s’hi.

Però vet aquí que se’n surten. Per tant, triple mèrit dels poetes que buscant complicitats i creant sinergies acaben donant unitat i ritme al poemari. I ho fan de manera agosarada, però ferma, a través d’una estructura compacta i sense fissures, aconseguint “difuminar les notes dels tres egos –diuen ells– per comprendre a una sola veu” una suite poètica que conjuga de manera excel·lent estils i harmonia.

A punt, doncs, és un poemari escrit per aquest triangle poètic que amb tres veus diferenciades aconsegueixen coronar, a través d’una sola veu, el pic més alt de la paraula, la lletra A. Bona lectura.

A punt
Núria Pujolàs, Lali Ribera i Jordi Roig
Editorial: Voliana Argentona, 2017 Pàgines: 102 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA