Patrimoni

arqueologia

troballa

Descobreixen a Ullastret un “excepcional” objecte de plom amb inscripcions

Els arqueòlegs van descobrir la peça el novembre de l’any passat durant una campanya d’excavacions al fossat defensiu del jaciment baix-empordanès

Els arqueòlegs que treballen en les excavacions del fossat defensiu del puig de Sant Andreu de la ciutat ibèrica d’Ullastret han descobert un objecte de plom, de petites dimensions, amb una inscripció ibèrica. Es tracta d’una troballa “excepcional” i actualment està en procés de restauració al laboratori del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, on se’n farà una primera avaluació i un estudi més acurat.

La peça s’ha localitzat als nivells que cobrien el fossat, pesa 65 grams i fa 4 centímetres de llarg i uns 3 centímetres d’ample. Segons l’estudi preliminar fet per l’investigador Joan Ferrer, les inscripcions que té correspondrien a l’escriptura nord-oriental dual de setze signes, estructurada en dues línies.

Les excavacions del fossat defensiu del jaciment d’Ullastret (Baix Empordà) van començar el novembre del 2017 i tenen una durada prevista de quatre mesos. Formen part del projecte de restauració de les muralles de la ciutat ibèrica que du a terme la direcció general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, que permetrà recuperar 130 metres lineals del fossat que protegia la banda sud-oest de la fortificació.

La restauració de la muralla i la part descoberta del fossat mostrarà un dels sistemes defensius més importants del món ibèric, i es preveu que potenciï la imatge i visita del jaciment, que forma part del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

El diumenge 25 de febrer al migdia s’ha organitzat una visita que comptarà amb les explicacions dels arqueòlegs per ensenyar els treballs que s’estan fent al fossat.

Ibèric antic (550-450 aC)

A Catalunya es coneixen pocs poblats d’aquest període, entre els quals figuren els dos d’Ullastret (puig de Sant Andreu i l’illa d’en Reixac). Tot i que, amb freqüència, els poblats de l’ibèric antic estan situats a la plana, comencen a establir-se en llocs elevats.

A l’Empordà, en aquest moment, es documenten les primeres cases de planta rectangular per influència colonial mediterrània, construïdes amb murs de pedra i tova. Al puig de Sant Andreu s’erigeix la primera de les seves muralles (finals del segle VI aC) i es comença a fer servir la necròpolis del puig de Serra.

LA DATA

2012
Una excavació descobreix dos cranis humans travessats amb un clau, una de les troballes més importants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda