Altres

APELLC

La llengua catalana en l'oci dels joves

Tinc disset anys, passejo per la meva ciutat i escolto gent parlar en la meva llengua, però molta altra gent parla en una llengua que no és la meva. La situació de la llengua catalana sovint és notícia en els mitjans de comunicació. Però jo em pregunto, quina és la seva situació real? I concretament en els joves, ja que és la franja d'edat que més m'afecta.

Després de realitzar una anàlisi sobre unes enquestes fetes que tracten en quina llengua practiquen l'oci els joves de segon de batxillerat de l'IES Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, podem afirmar que la situació real de la llengua catalana no és optimista, sinó minoritària. És a dir, els resultats de les enquestes mostren que la llengua més usada en l'oci dels enquestats és la llengua castellana superant en un 20% l'ús de la llengua catalana en la mateixa situació. Tot i que gairebé la meitat (43%) dels joves enquestats siguin catalanòfons, i que creguin que la seva llengua és el català, segueixen escollint a l'hora de mirar la televisió, de llegir, d'escoltar la ràdio, etc. el castellà.

En canvi els castellanòfons, els quals creuen que la seva llengua és el castellà, només són un 18% però fidels a la seva llengua. Així doncs, veiem que els castellanòfons, encara que tinguin uns bons coneixements de llengua catalana, mostren una persistència cap al castellà, que subordina el català. I els tan catalanòfons com castellanòfons (38%) es decanten pel castellà d'una manera decidida. En conseqüència, podríem fer una afirmació agosarada: quan una persona considera que és tan catalanòfona com castellanòfona vol dir que utilitza més el castellà que el català en lloc d'utilitzar totes dues llengües igual.

Una de les causes o, podríem considerar, la causa que provoca aquesta situació és l'oferta. Aquesta condiciona l'ús de la llengua catalana en l'oci, ja que hi ha més productes en castellà que en català i els usuaris posen en primer lloc el tipus de producte en comptes de la llengua en la qual el producte és.

Per tal que la situació de la nostra llengua no segueixi decaient, creiem que una política lingüística adequada hauria d'incidir de manera decidida en els mitjans de comunicació, en el mercat de productes d'oci i en els àmbits més deficitaris que influeixen en els joves. Ja que estudis sociolingüístics d'aquesta envergadura demostren que la llengua catalana està minoritzada en molts àmbits i que és fonamental difondre les dades per copsar la realitat. Tanmateix, els parlants de llengua catalana hem de reaccionar davant d'aquestes evidències i actuar amb ganes per intentar solucionar i revifar aquesta situació. Hem d'augmentar-ne l'ús i la bona salut!

[APELLC és l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona