escriptors del camp de tarragona

Sorpreses quotidianes

La veïna i altres ani­mals domèstics, obra de l'escrip­tora reu­senca Rosa Pagès que ha obtin­gut el XXVI premi de nar­ra­tiva Ribera d'Ebre, recull nou con­tes sobre la vida d'uns per­so­nat­ges que, en un moment deter­mi­nat, es tro­ben en situ­a­ci­ons que s'esca­pen de la nor­ma­li­tat. Sota el punt comú dels anun­cis i altres tex­tos quo­ti­di­ans –com ara una recepta de cuina–, el lli­bre conté diver­ses històries on, par­tint d'una situ­ació gens estra­nya (tro­bar un pis, fer un dinar de Nadal o tor­nar cap a casa després d'una festa), apa­rei­xen ele­ments sor­pre­nents o increïbles (com ara la trans­for­mació d'un peix en home) que per­me­ten a l'autora d'endin­sar-se en la des­cripció de les rela­ci­ons huma­nes.

Aques­tes rela­ci­ons pre­sen­ten, tot sovint, con­tras­tos: més enllà de l'amor i l'odi (que també que­den des­crits en alguns con­tes), l'autora mos­tra tant la neces­si­tat de soci­a­lit­zació que tots els humans tenim en algun moment com les ànsies d'alli­be­ra­ment i d'allu­nya­ment de la comu­ni­tat. En algun cas ens fa ima­gi­nar situ­a­ci­ons que sem­bla­rien absur­des, però que simbòlica­ment no fan més que inda­gar sobre el nos­tre inte­rior. Així, a La veïna, pre­ce­dida per un hipotètic anunci d'un pis, la soli­tud és el motor de la vida d'una dona apa­rent­ment nor­mal que és capaç d'arri­bar a l'asset­ja­ment sols per tenir la nova veïna a prop. La volun­tat d'apro­pa­ment als altres és ben palesa a Sopa amb bros­ses, amb la pre­pa­ració d'un dinar de Nadal per­fecte, o a L'home peix, en què les meta­mor­fo­sis de Jimmy ens des­cri­uen l'arri­bada d'un estrany a una comu­ni­tat humana amb tot el que això com­porta: la recerca de feina (d'aquí ve l'oferta de feina que encapçala el conte), la cre­ació d'amis­tats, l'amor i, final­ment, el desen­gany. Un des­encís que con­ti­nua a Un conte de Nadal, on s'obser­ven les con­seqüències que pot arri­bar a pro­vo­car el sen­ti­ment de soli­tud i aban­do­na­ment de la gent gran, espe­ci­al­ment en dates nada­len­ques. Per una altra banda, aquesta fugida es pot mani­fes­tar en el tren­ca­ment de les nor­mes (com duu a terme Cora­lie, una noia ado­les­cent que sent frus­trat el seu desig d'auto­no­mia), o bé en una esca­pada cap als para­di­sos per­duts, cosa que podem cons­ta­tar en la visita con­tem­pla­tiva i melancòlica al poble de la infància que porta a terme la pro­ta­go­nista de Mares i filles. En con­junt, doncs, es tracta d'un seguit d'històries en què per­so­nat­ges apa­rent­ment nor­mals i cor­rents viuen situ­a­ci­ons de ràbia, de neces­si­tat, d'humor, de màgia o fins i tot d'absurd, que ens abo­quen a refle­xi­o­nar sobre els dife­rents epi­so­dis de la vida, les difi­cul­tats i els can­vis que podem tenir al llarg dels anys.

D'altra banda, l'obra no es limita només a obser­var els com­por­ta­ments –nor­mals o extra­va­gants– dels per­so­nat­ges, sinó que incita sub­til­ment a la reflexió sobre els valors que impli­quen. A Sopa amb bros­ses, per exem­ple, els grans regals que rep tot­hom con­tras­ten amb els petits objec­tes ator­gats a l'amfi­tri­ona de la festa, per­so­natge amb una acti­tud resig­nada que con­vida a pen­sar sobre com trac­tem els altres i què els dema­nem. En un altre sen­tit, a Després de la festa, una dis­cussió matri­mo­nial ens ense­nya els atacs, retrets i recri­mi­na­ci­ons que poden arri­bar a aparèixer en un deter­mi­nat moment i que poden con­duir cap a gests des­truc­tius abso­lu­ta­ment inne­ces­sa­ris.

Tot ple­gat, a més, és expo­sat d'una manera clara, directa, amb un estil ade­quat a cada situ­ació. Se cen­tra en pro­ta­go­nis­tes tant mas­cu­lins com feme­nins, de qui conei­xem les acci­ons i també les sen­sa­ci­ons que tenen de la vida, en què la quo­ti­di­a­ni­tat sem­pre es pot veure alte­rada per un fet que pot cap­gi­rar la nos­tra men­ta­li­tat.

Títol: La veïna i altres animals domèstics Autora: Rosa Pagès Editorial: Cossetània Edicions, 2009. XXVI premi de narrativa Ribera d'Ebre Planes: 96


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.