Cinema

CULTURA

Tot Jordà en ordre

L’Ajuntament de Santa Coloma dona el dipòsit del fons documental del cineasta Joaquim Jordà a l’Arxiu Comarcal de la Selva

El fons arxivístic i documental del cineasta Joaquim Jordà (Santa Coloma de Farners, 1935 - Barcelona, 2006), l’artífex de l’Escola de Barcelona i referent del cinema documental, ja s’ha classificat i passa a formar part de l’Arxiu Comarcal de la Selva. L’Ajuntament de la seva ciutat natal, Santa Coloma de Farners, que n’era titular des que la família en va fer donació després de la seva sobtada mort, ara fa més d’onze anys, farà avui al migdia l’acte d’entrega formal i dipòsit definitiu amb la presència de l’alcalde, Joan Martí; el director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Jusèp Maria Boya; el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, i els professors del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Balló i Glòria Salvadó.

El fons Jordà és integrat per un extens fons documental i bibliogràfic que documenta la seva activitat professional com a cineasta, professor universitari i traductor. En total aplega uns 2.500 documents, l’inventari i la descripció dels quals els fa accessibles als investigadors i interessats en l’obra del cineasta. El fons inclou documents de tres àmbits principals.

El primer, de major interès, són els documents relacionats amb l’activitat professional com a cineasta de Joaquim Jordà. S’hi poden trobar nombroses versions, anotades i corregides per l’autor, de guions d’algunes de les seves pel·lícules, com ara Un cos al bosc (1996), Mones com la Becky (1999) i Numax presenta (2005, que reprèn el títol i tema de la pel·lícula original seva de 1980); a més, en alguns casos, de materials de documentació i localització de les pel·lícules, fotografies i diaris de rodatge. Aquest bloc del fons inclou també guions, propis i d’altres, de la sèrie de TVE Turno de oficio (1986-1987), en la qual Jordà també va participar. Com a part de la seva activitat professional com a cineasta, els fons inclou també documentació relativa a la participació de Jordà en festivals de cinema (programes, acreditacions, etc.) i la seva tasca de jurat en algun d’aquests.

L’arxiu també comprèn programes d’estudi, treballs i guions d’alumnes que va tenir com a professor universitari, així com altra documentació de caràcter privat.

Exposició, al novembre

L’acte de dipòsit del fons és el primer acte públic de reconeixement a la família per la donació feta a la ciutat, i tant l’Ajuntament com l’Arxiu Comarcal treballen en el projecte d’una exposició, que s’inaugurarà al novembre, en la qual es mostraran alguns dels documents més significatius de l’arxiu Jordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA