Cinema

Nous autors a l’abast

El D’A Film Festival Barcelona programa 100 pel·lícules d’autor entre el 26 d’abril i el 6 de maig, i n’oferirà un tast després a Figueres, Manresa i set ciutats més

Nous valors del cinema d’autor internacional com ara el xilè Sebastián Lelio, guanyador de l’Oscar per Una mujer fantástica, i directors consagrats de la talla de Paul Schrader, Phillippe Garrel, Hong Sang-Soo i Abel Ferrara estaran representats amb els seus films en la vuitena edició del D’A Film Festival Barcelona, que se celebrarà entre el 26 d’abril i el 6 de maig. Es tracta d’una mostra “per descobrir i conèixer el cinema mundial més recent”, diu el seu director, Carlos R. Ríos, que, amb el seu equip, ha volgut crear “un festival internacional de referència, no només en l’àmbit català i espanyol, també en l’àmbit mundial”.

Ríos defineix Barcelona com “una ciutat molt cinèfila”, amb “molts festivals i una cartellera molt completa”. Per això, han buscat “allò que es veu en altres festivals i no es veu aquí”. El resultat és “un festival internacional no especialitzat a Catalunya, amb una programació molt obert i genèrica”.

D’A treballa per expandir-se fora de Barcelona. Una setmana després del festival, nou ciutats catalanes seran el marc d’alguns dels films programats, dins el Tour D’A. Es tracta de Figueres, Igualada, Sabadell, Sitges, Vic, Manresa, Berga, el Prat de Llobregat i Vilafranca del Penedès.

Cent films

Aquest any, el festival programa 100 pel·lícules provinents de més de 30 països, dels quals 13 són curts, i un terç han estat dirigides per dones. El D’A acollirà 19 premières estatals i 55 catalanes. Catorze films seleccionats són catalans. El pressupost és d’uns 350.000 euros. Les seus del festival seran l’Aribau Club, el CCCB, la Filmoteca, la Fundació SGAE a Catalunya i, per primer cop en aquesta edició, la sala Zumzeig. “El D’A ha crescut en totes les seves edicions, cada any ha tingut més pel·lícules, espectadors i novetats –diu Carlos R. Ríos–. L’any passat el públic va augmentar en més d’un 30%, i pensem que també pot créixer aquest any.” Per aconseguir-ho, han elaborat una programació que inclou títols com Disobedience, de Sebastián Lelio; la darrera pel·lícula del veterà Paul Schrader, First reformed (Ríos el defineix com “un autor encara radicalment modern”, malgrat ser el més gran del festival, amb 72 anys); Hannah, d’Andrea Pallaoro, amb Charlotte Rampling (premi a la millor actriu de Venècia); The green fog, de Guy Maddin (EUA); Lean on Pete, d’Andrew Haigh, i Alive in France, d’Abel Ferrara.

També hi haurà els que Ríos anomena “sospitosos habituals”, directors coneguts com Phillippe Garrel, Arnaud Desplechin, Barbara Albert, Serge Bozon, Teresa Villaverde, Hong Sang-Soo... Els films són interpretats per actors molt coneguts: Robert Pattinson, Isabelle Huppert, Ethan Hawke, Jean-Pierre Léaud, Marion Cotillard, Mathieu Amalric, Charlotte Gainsbourg, Valeria Bruni Tedeschi, Béatrice Dalle, Rachel Weisz, Rachel McAdams...

La inauguració serà a càrrec de Chesil beach, adaptació del llibre d’Ewan McEwan, dirigida pel premiat dramaturg i director teatral britànic Dominic Cook, que debuta en el cinema. El festival es clausurarà amb Ana de día, debut d’Andrea Jaurrieta, formada a l’Escac, amb Ingrid García-Jonsson com a protagonista. El festival inclou una retrospectiva sobre el director japonès establert a París Nobuhiro Suwa, amb el seu darrer film, El león duerme esta noche, i cinc títols anteriors.

Catorze films del país en diferents seccions

El talent de les joves generacions de cineastes catalans i la creixent presència femenina queden reflectits en la programació d’aquest any. La secció competitiva Talents, amb setze títols de directors que com a màxim han dirigit dos films, provinents de països com Turquia, els EUA, l’Iran, l’Índia, Mèxic i Noruega, inclou tres produccions catalanes: Amb el vent, de Meritxell Colell, i Trinta lumes, de la gallega establerta a Catalunya Diana Toucedo (totes dues van anar a la Berlinale), i la comèdia Jean-François i el sentit de la vida, de Sergi Portabella, conegut director de curtmetratges. La secció Transicions ha seleccionat El vent és això, film sobre l’anorèxia fet per Pere Vilà en col·laboració amb alumnes de l’institut Santiago Sobrequés de Girona. En la secció Sessions especials es podran veure els dos primers episodis de la sèrie de Movistar Matar al padre, dirigida per Mar Coll. A la mateixa secció s’hi presentarà la pel·lícula de Fabrizio Ferraro Les unwanted de Europa, produïda per Lluís Miñarro, que recrea els últims dies del filòsof alemany Walter Benjamin, i I hate New York, un documental sobre l’escena underground de Nova York dirigida per Gustavo Sánchez.

On més produccions catalanes hi ha és a la secció de cinema independent estatal Un impulso colectivo: .Penélope, d’Eva Vila; Casa de ningú documental d’Íngrid Guardiola; Sotabosc, de David Gutiérrez Camps; Ainhoa: yo no soy esa, de Carolina Astudillo...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona