Lletres

El llibre menys venut

L’obra ‘Cathalonia aeterna’ és un volum de col·leccionista que recull una sèrie de documents en format facsímil per resseguir l’evolució històrica del sobiranisme català des del segle IX fins al 1714

A més de la polèmica sobre les roses grogues per reivindicar la llibertat dels presos polítics catalans, una empresa de repartiment avui s’afegeix a la festa

‘Cathalonia aeterna’ s’ha treballat a mà seguint les tècniques de relligat tradicionals medievals

Si la tradició demana saber la llista dels més venuts, i les apostes poden ser variades –perquè algun any hi ha hagut sorpreses, tot i que normalment són faves comptades–, la llista inversa mai se sol fer. És lògic, perquè tot i el milió i mig d’exemplars aproximadament que es podrien vendre avui, hi haurà molts títols que no en vendran cap. N’hi ha un, però, que simbòlicament té el paradoxal honor de poder ser el menys venut. Escrit per diversos autors, de temàtica històrica, gran, de molt gran format... Quina és la trampa? El preu: 6.000 euros.

Qui tingui la curiositat de veure un llibre d’aquest valor, avui i demà la podrà satisfer a la Casa Fuster, l’exclusiu hotel de dalt de tot del passeig de Gràcia de Barcelona, on estarà exposat.

Es tracta de Cathalonia aeterna, que reprodueix de manera facsímil els documents històrics cabdals que tracen la singularitat històrica de Catalunya. I del qual només existeixen 714 còpies. Si no fos per com és de costós, es podria haver fet un tiratge de 1.714, oi?

Gairebé cinquanta documents històrics expliquen la singularitat de l’evolució històrica de Catalunya com a estat sobirà, des de l’alta edat mitjana (segle IX) fins al 1714, i constitueixen, conjuntament amb el Llibre d’estudis, el si d’aquesta obra monumental de la història de Catalunya. El seu autor, Miquel Huguet, ha tingut la col·laboració d’un equip d’historiadors de la Universitat de Barcelona per dur a terme les tasques d’investigació i selecció de les peces.

El volum s’ha treballat a mà seguint les tècniques tradicionals medievals. Una coberta de pell de xai sobre una taula de fusta i de pergamí per a l’enquadernació, a més de la confecció manual i l’envelliment artesà dels documents.

Toni Riera, catedràtic del departament d’història medieval de la UB, participarà en la presentació del volum per explicar la rellevància d’alguns dels documents que es recullen a Cathalonia aeterna.

L’obra consta de més de vuitanta documents reproduïts com els originals, agrupats en dos toms. El primer volum comprèn els documents de l’època medieval, i el segon inclou els documents de l’època moderna. El Llibre d’estudis consta de la transcripció dels documents reproduïts en facsímil i d’una interpretació i síntesi dels documents per facilitar-ne el context.

El projecte s’inspira en el programa Memory of the World, de la Unesco, l’objectiu del qual és fer accessible permanentment i sense obstacles el patrimoni documental per tal de preservar-lo, protegir-lo i posar-lo a l’abast de tota la societat.

Miquel Huguet és un empresari, emprenedor i inversor que durant 25 anys ha desenvolupat la seva activitat professional en empreses de la indústria biotecnològica, i també ha participat en l’impuls inversor de projectes empresarials.

En els últims anys, Huguet ha traslladat l’experiència i el coneixement acumulats en la innovació tecnològica i s’ha dedicat de ple a la creació d’empreses innovadores en sectors tradicionals com el cultural. Entre els seus projectes més recents, destaca La Biblioteca Impossible, que té com a principal objectiu la recuperació del patrimoni documental i històric del món mitjançant l’elaboració de còpies facsímils de documents fonamentals per a la humanitat. Com és el cas.

Roses, llaços i repartidors grocs

El sector de les roses ha demanat que no s’insti la societat catalana –favorable a exigir la llibertat dels presos polítics– que avui les roses que es regalin siguin grogues. El motiu és que no n’hi haurà prou quantitat per abastir la demanda i, per contra, no es volen exposar a tenir un excedent de roses vermelles. Tot plegat és lògic en un mercat implacable com el que tenim.

Però a més dels llaços a les solapes i algunes roses, el groc serà present amb una altra iniciativa comercial ben curiosa. Glovo és una aplicació que permet als usuaris comprar, rebre i enviar de manera immediata qualsevol producte dins la mateixa ciutat. Avui posen en marxa una iniciativa per repartir roses i llibres. Els repartidors, en bicicleta o motoritzats, solen dur samarretes grogues, i el logotip de l’empresa és el nom en lletres verdes sobre un fons groc que envolta tota la capsa de càrrega.

La gent –catalana– del teatre al final haurà de canviar la seva superstició cromàtica. És evident.

Portes obertes
L’Ateneu Barcelonès avui fa jornada de portes obertes. Entre les 11 del matí i les 8 del vespre es podran visitar els diversos espais del Palau Savassona, seu de l’entitat, com ara la magnífica biblioteca, el jardí, les sales de conversa... I de les 11.30 a les 13 hores es podrà assistir a la tradicional lectura pública de Sant Jordi d’obres de Montserrat Abelló, Albert Camus i Maria Aurèlia Capmany, al jardí de l’Ateneu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE