Lletres

Novetats editorials entre el procés i l’1-O

Periodistes i polítics que han viscut els transcendents fets de la història recent recullen les seves memòries

Aquest Sant Jordi coincideix que fa sis mesos va tenir lloc l’octubre més mogut dels últims anys i que ha sacsejat com poques vegades la societat. El procés, el referèndum i les conseqüències de l’aplicació del 155 han donat i donen per a molt i les editorials ho han aprofitat. Tant, que als aparadors i lleixes de les llibreries, i avui a les parades de Sant Jordi, l’allau de publicacions al voltant d’aquests temes és ben present.

La majoria d’autors són periodistes que van viure a primera línia uns dies molt intensos, i d’altres són polítics que, des de la seva perspectiva, ho han viscut de ple. Aquí us proposem una tria –parcial, evidentment– d’obres que volen perpetuar la memòria dels fets més transcendents de la història catalana recent.

Una bona manera d’entrar-hi i tenir una visió àmplia de tot allò succeït aquells dies és Los entresijos del procés (Catarata), on el periodista de política de Nació Digital Oriol March analitza els fets, exposa la posició dels actors principals, parla sobre les pressions d’un grup d’empresaris perquè no es tirés endavant la DUI i explica com van viure els membres del govern la presó i l’exili. Una altra bona opció és Operació urnes, de Xavier Tedó Gratacós i Laia Vicens Estaran (Columna), que recull l’odissea de l’1-O i el trajecte que van fer les urnes fins als col·legis electorals. Vicent Partal és una font d’informació cabdal i el periodista la comparteix amb Nou homenatge a Catalunya (Ara Llibres), on a més d’explicar les claus que han fet possible tot el que ha passat s’atreveix amb la veu que dona l’experiència a anunciar el que pot ocórrer.

Complementari és La gran ignomínia (Editorial Base), la crònica punyent, a càrrec de Jaume Sobrequés i Callicó, de la lluita del poble català cap a la independència i de la repressió que ha patit Catalunya en els darrers anys, narrat amb el rigor propi d’un historiador. Quico Sallés té prou crèdit per fer la pregunta On eres l’1-0? (Rosa dels Vents), i oferir en el seu cas una crònica àgil, emotiva i intensa de la determinació i el valor de les 2.286.217 persones que van decidir exercir el seu dret democràtic: votar. Liz Castro també s’esplaia en aquest dia i en fa un inventari exhaustiu a Els carrers seran sempre nostres (Pòrtic). Andreu Pujol, per la seva banda, radiografia les tensions viscudes al Parlament i fa un repàs cronològic de tot el que va passar a partir d’entrevistes a actors de primer nivell a Vam fer un referèndum.

En el terreny de la fotografia, sens dubte, 1-0 en imatges, de Jordi Borràs (Ara llibres), és l’aposta per tenir, per regalar i per fer memòria tot fent repàs de moments que quedaran per sempre gravats. Un llibre de fotografies d’ell i altres fotoperiodistes i amb textos d’autors com ara Anna Ballbona i Jenn Díaz.

Els polítics també diuen la seva

Xavier Trias, amb Tot el que no es volia dir (Pòrtic), treu a la llum l’operació que posa en marxa l’Estat. També tenen coses a dir a Informe urgent des dels escons 4 i 5 (Pollen Ed.) els exdiputats Dante Fachin i Àngels Martínez, que fan un repàs d’una legislatura d’alt voltatge per donar la seva versió dels fets sobre Podem o la complicada relació dins CSQP. A l’altre costat, Joan Coscubiela assegura que es pot superar “l’enfangament actual” amb l’equidistància a Empantanados (Península). I qui també exposa la seva posició és Santi Vila al llibre D’herois i traïdors (Pòrtic), que reconeix que, malgrat els esforços, els “fantasmes del mal govern” d’Espanya ressorgeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA