Patrimoni

Impuls universitari al patrimoni transfronterer

El País d’Art i d’Història Transfronterer incorpora l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i la Universitat de Perpinyà en un projecte europeu

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter s’ampliarà fins a 44 municipis a banda i banda de la frontera, i incorporarà l’assessorament d’un comitè científic constituït per dos pols de recerca: l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural per la part gironina, i la Universitat de Perpinyà des de la Catalunya del Nord. Aquesta col·laboració s’emmarca en un projecte europeu dotat amb 4 milions d’euros (amb el programa Poctefa i els fons Feder), per a projectes als pobles que en formen part. Entre les realitzacions previstes hi ha centres d’interpretació sobre el patrimoni militar (a Camprodon, el Pertús o Prats de Molló) o el patrimoni religiós (a Sant Joan de les Abadesses i Arles de Tec), destinats a potenciar un turisme de qualitat.

El primer pas d’aquesta col·laboració es va fer ahir a Girona amb la signatura d’un conveni a tres bandes entre els representants dels tres ens: Joaquim Nadal, director de l’Icrpc; Martin Galinier, vicepresident de la Universitat de Perpinyà, i Ramon Roqué, president del País d’Art i d’Història de les Valls Catalanes. Els centres de recerca de Girona i Perpinyà aportaran els seus recursos (investigadors, estudiants, formacions universitàries), per a investigar i divulgar el patrimoni arquitectònic i cultural d’un territori a cada banda de la frontera però que formava part d’una mateixa unitat fins al Tractat dels Pirineus del 1659.

Ampliació de trenta-un a quaranta-quatre municipis

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter es va crear el 2010 i està format avui per 24 municipis del Vallespir (de Prats de Molló al Pertús), i 7 del Ripollès (de Setcases a Sant Joan de les Abadesses i Sau Pau de Segúries). Per donar més coherència a aquest espai, el nombre de municipis de la demarcació de Girona s’ampliarà ara fins a 20, incorporant-hi pobles de la Garrotxa i la part occidental de l’Alt Empordà. A més dels fons europeus, l’entitat es finança amb recursos municipals (2,5 euros per habitant), de la Diputació i la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA