Patrimoni

Dalí, a tres bandes

La ruta daliniana per excel·lència convida a trepitjar tres poblacions, Portlligat, Púbol i Figueres, vèrtexs d’un imaginari triangle surrealista

A cavall de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, el Triangle Dalinià convida a visitar els espais que faciliten la descoberta tant del vessant humà com de l’artístic del genial pintor figuerenc, tres microcosmos on Salvador Dalí va deixar la seva empremta. La proposta és ideal per a dos dies, si es va per feina, i per a tres si es busca l’excusa de la ruta per explorar l’entorn. Més al nord –a uns 40 quilòmetres de Figueres (uns 50 minuts)– hi ha Portlligat, on es troba la Casa Museu, l’habitatge estable i taller de Dalí fins al 1982, quan va morir Gala i ell va fixar la residència al castell de Púbol. Per visitar Portlligat cal consultar abans el web de la fundació, www.salvador-dali.org, per conèixer horaris i preus de la visita. S’ha de reservar sempre amb antelació. És ideal descobrir els racons amb una visita guiada, que dura aproximadament una hora. S’entra en els petits espais vitals dalinians en grups reduïts, cada deu minuts. Si es tria l’opció més relaxada es pot visitar aquest mateix dia el paratge de Tudela, al cap de Creus, a 4 quilòmetres, a uns 10 minuts en cotxe, racó sorprenent, amb formacions geològiques embolicades, que va inspirar Dalí. L’endemà cal anar a Figueres, al Teatre Museu. Allà hi trobareu una gran col·lecció de les seves obres, el recull de Dalí-Joies, amb una quarantena de dissenys i múltiples esbossos dalinians. L’espai està format per 22 sales, amb dos eixos centrals: la cúpula de vidre, sota la qual està enterrat l’artista, i la sala Mae West. Majestuós, el Cadillac Plujós al pati central. No només s’hi poden gaudir obres de Dalí, sinó també d’altres artistes com ara Pitxot i Evarist Vallès i peces de la col·lecció privada del pintor surrealista. Si es combina amb el castell de Púbol, es poden visitar en un dia, un al matí i l’altre a la tarda.

A Púbol hi ha enterrada Gala. El castell l’hi va regalar Dalí l’any 1969. Púbol és a 40 quilòmetres de Figueres, al Baix Empordà. Per la C-31 hi ha poc més de mitja hora. Allà s’hi poden veure dibuixos i pintures de Dalí i la col·lecció de vestits de Gala. Si s’ha escollit l’opció relaxada, l’entorn és meravellós: Riuràs, la Pera i Pedrinyà. I a prop, la Bisbal i pobles imprescindibles, com ara Peratallada i Monells.

Ja no cal fer cua

Des del març del 2018, el Teatre Museu de Figueres posa a la venda en línia totes les entrades. No caldrà, doncs, fer cua per visitar-lo. A més, el període considerat temporada alta s’ha allargat, de tal manera que entre l’abril i el setembre (inclosos) el museu obre de 9 del matí a 8 del vespre. A la façana hi ha un tòtem informatiu que dona a conèixer la disponibilitat d’entrades per al mateix dia, que es poden comprar a través del mòbil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda