Patrimoni

Descobreixen una gran nau medieval a la catedral de Vic

Data de l’època de l’abat Oliva i havia quedat amagada per les reformes fetes al llarg del temps

Descoberta inesperada i de gran valor. Els treballs arqueològics en el marc del projecte Episcopus han posat al descobert l’antiga sala romànica de la canonja de la catedral de Vic de l’època del bisbe Oliba. La seva existència ja s’intuïa, però el que ha sorprès als arqueòlegs és sobretot la seva dimensió i el seu bon estat. La gran nau descoberta per les excavacions arqueològiques és de l’època medieval i de gran valor històric i patrimonial i data del temps del bisbe Oliva, al segle XIV. L’arqueòleg que ha liderat les excavacions, Josep Maria Vila, destacava ahir que es tracta dels pocs elements originals d’època romànica que es conserven i que havien quedat amagats per múltiples reformes al llarg dels segles.

En un primer moment, la sala descoberta –de 30 metres de llargada per set d’ample– sembla que hauria estat destinada a sala capitular i a refetor dels antics canonges. L’espai també inclou una porta exterior del segle XI, compartiments d’interior del segle XVI i una façana exterior romànica de la nau principal que dona a l’albergueria. Amb el temps, els usos van canviant, i a partir del segle XIV, amb la construcció de la sala capitular i el claustre gòtics en un nivell superior, la nau romànica va ser un celler, una residència i, fins i tot, un lloc de sepultura de canonges.

De fet, una de les parts de l’edifici que s’ha conservat millor és la part de la façana exterior, no la que dona al claustre. “Era la que no es coneixia, perquè donava a un carreró, i també és la que menys incidències posteriors ha tingut”, va insistir Vila.

La canonja era el lloc on convivien i es relacionaven els canonges. En la de Vic, inicialment, n’hi van arribar a viure una trentena. Segons l’arqueòleg, els preveres que en formaven part ajudaven Oliba a reorganitzar tota la xarxa de parròquies que hi havia al territori de l’actual Catalunya Central i que van quedar destruïdes durant la invasió sarraïna.

Les excavacions també han permès de localitzar en el subsòl de l’edifici les restes de construccions d’època romana de la ciutat d’Ausa, l’actual Vic, que es documentaran en treballs posteriors. La intenció és que la nau sigui visitable l’any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona