Arts escèniques

Un premi amb estrena

Carles Batlle guanya el Roda de teatre i el jurat aposta per pujar-la a escena

A partir de Hedy Lamarr, CarlesBatlle reflexiona sobre la pervivència de les actrius en el teatre

El dramaturg Carles Batlle Jordà va rebre ahir el premi Frederic Roda de Teatre 2018 per la seva obra Lamarr: natura morta, inspirada en el personatge de l’actriu de Hollywood Hedy Lamarr, que també va destacar per les seves investigacions científiques. El diputat delegat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, ha aclarit que, en el seu nou format de certamen, s’impulsarà la posada en escena de l’obra premiada als onze teatres que formen part del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya, ubicats en municipis de la demarcació de Barcelona de més de 50.000 habitants o capitals de comarca de més de 15.000 veïns.

Creat el 2014 per l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i amb el suport d’Òmnium Cultural, el premi ret homenatge a la memòria de Frederic Roda, cofundador de l’ADB. El certamen ha presentat aquest any una edició renovada que fa partícip el món local i els espais escènics municipals. , ja que per primer cop han format part del jurat els representants d’onze teatres de la demarcació de Barcelona, que han premiat l’obra a partir d’una selecció de les sis peces presentades, a càrrec de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona. El jurat ha seleccionat Lamarr: natura morta per “l’interès de la línia argumental i dramàtica, per l’ampli ventall de posades en escena que permet i perquè és un tema basat en fets reals que pot interessar molta gent”, segons ha assenyalat el cap de programació de l’Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer.

Batlle explicava ahir en un dinar en què es va fer públic el veredicte que el seu interès pel personatge de Hedy Lamarr es va despertar quan va saber que, a més de protagonista de pel·lícules com Sansón i Dalila, va ser una “gran inventora, a la qual li devem, en part, el desenvolupament posterior de les noves tecnologies de la comunicació que utilitzem”.

Novel·lista i dramaturg, és l’actual responsable de l’àrea cultural de l’Institut del Teatre i un autor consolidat amb una quinzena de títols traduïts a l’anglès, francès, txec o grec, entre d’altres.

“Em va interessar aquesta doble faceta i he proposat una intriga que podria haver passat i en la qual participen personatges reals i de ficció”. La història de Lamarr dona peu a Carles Batlle a abordar temes actuals “com la situació de la dona” i “l’evolució que segueixen algunes actrius que estan en el focus d’atenció durant uns anys i després pateixen el pas del temps”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats