Llibres

“Escrivint he gaudit com una vaca”

Espontaneïtat, humilitat, franquesa i sorpresa agradable pel moment que viu serien algunes de les sensacions que transmet Teodor Marcos (Manresa, 1950). En part per l’edat i l’estat de jubilació feliç, en part perquè el que li arribi com a autor serà benvingut –no hi té res a perdre–, en part per la seva llarga experiència professional: 44 anys sent psicòleg a l’hospital Clínic. I tot plegat es pot resumir en una frase: “Escrivint he gaudit com una vaca.” Cosa que es nota en llegir Frank Relly i els netsuke, el seu debut literari en novel·la, que ha publicat Saldonar.

“Mai abans havia escrit, però quan vaig fer 60 anys i vaig agafar la jubilació anticipada vaig anar a l’Ateneu, a fer classes d’escriptura. Set cursos. Tot plegat no em va portar a un desig de voler publicar, però un dels meus mestres, Jaume C. Pons Alorda, amb l’entusiasme que el caracteritza, em va empènyer a buscar editorial, convençut que la novel·la era publicable”, comenta Marcos. L’entusiasme de Pons es mostra a l’imaginatiu epíleg i en aquest resum: “Una fusió macabra entre el Tristram Shandy, de Sterne, i la narrativa negra més clàssica, amb tocs surrealistes de Lynch i un humor rocambolesc.”

L’obra està ambientada en una època que podria ser l’actual, a Hartford, entre Boston i Nova York. És original, desacomplexadament fresca i poc acadèmica, juganera i construïda amb capítols breus que afavoreixen un ritme alt de lectura.

El protagonista, Frank Relly, és el clàssic detectiu chandlerià contractat per un magnat que vol saber si la dona li fa el salt. Hi ha girs argumentals,femme fatal, un mineral anomenat meridianita i els netsuke, unes peces ornamentals que servien per tancar els moneders a l’antic Japó. I també jocs metaliteraris a través d’un personatge que llegeix la novel·la, l’Ophelia, “que s’atreveix a criticar l’obra”, comenta Marcos.

“La vaig escriure avançant dia a dia, sense un pla gaire marcat, amb llibertat creativa total. Potser la imatge final de les dues dones sí que la tenia al cap, perquè és molt cinematogràfica.” Marcos és un gran cinèfil i, a més, llegeix “ molt i de tot”. “Si hagués de dir un referent, és Paul Auster, tot i que no he pogut acabar 4, 3, 2, 1”, admet. Hi haurà una segona novel·la? “No ho sé, no ho crec. Ara només vull gaudir un temps d’aquesta.” Ben fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen