Arts escèniques

Veus per respectar

El Grec impulsa entitats culturals i projectes municipals que aprofiten les arts escèniques per visibilitzar grups de persones que reivindiquen fer-se escoltar

El Grec Festival és un teixit que, sovint, pateix la perversitat de la jerarquia artística. Però que, paral·lelament, als espectacles de reconeguts creadors impulsa activitats que volen posar el ciutadà a l’escenari per ajudar-lo a expressar-se, a reforçar la seva dignitat i ser un mirall de la ciutat que normalment passa desapercebuda. El director del Grec, Cesc Casadesús, aclareix que, tot i la importància del procés en aquestes accions socials, també es busca un resultat de qualitat a través de les direccions artístiques. El treball vigoritza els participants i alhora ofereix una lectura molt íntima de la ciutat.El Grec visibilitzarà dos treballs d’Art i Part (un projecte pilot en què els mayrixos ciutadans trien de què volen parlar a escena); donen valor a propostes que fan entitats, des de fa anys a la ciutat (l’Antic Teatre, per exemple, entén la seva acció al barri des del seu naixement, el 2003); i impulsa una certa reflexió a través d’un festival internacional, l’ICAF.

15 de juliol. Plaça Margarida Xirgu. Gratuït. El projecte Creació XIC estrena Caravasar, amb veïns del Poble-sec. Amb Gloria José i Jordi Cortés treballen una trobada de cultures, similar a les que es devien produir entre els comerciants de diferents cultures a la ruta de la Seda. Hi intervindran unes 60 persones. A més de ser al Grec, també és un acte de la festa major del barri.

17 i 18 de juliol. El Graner. Gratuït. Es presenta el resultat de Vida laboral a partir d’un taller fet amb 25 persones de la Marina, principalment, durant 15 dies. Ve a ser una continuació de l’Atlas que ja es va presentar al Mercat, amb el qual feien un retrat sociològic de la ciutat. I que el deixaven expressar en primera persona. Radio Nikosia, format per persones diagnosticades amb problemes de salut mental, faran dos programes des del Graner.

22 de juliol. Sala Ovidi Montllor. 10 euros. Marta Galán signa, amb un col·lectiu de gitanos de la Mina, una proposta en què el mateix col·lectiu explica la fugida gitana contínua des del segle XVI: Akana. Galán advertia dijous que també s’hi inclouria la nova llei que estudia Itàlia d’expulsar els gitanos que no tinguin nacionalitat italiana.

22 i 23 de juliol. Sala MAC. 18 euros. Jérôme Bel treballa una coreografia amb un grup d’uns 20 barcelonins (de diferents, edats, estats físic i mental...) Gala és un muntatge contrastat arreu del món i que, ara, el podran ballar i gaudir-ne al Grec.

26 i 27 de juliol. Teatre de la Bonnemaison. 10 euros. Rebomboris és el treball social que habitualmentl’Antic Teatre programa dins del Grec. Ara, dins del programa Art i Part, s’han ajuntat amb altres col·lectius, com Mescladís (immigrants sense papers) o Sindillar/Sindihogar, i Tudanzas. Marta Galán amb Marta Vergonyós mostren el paper de les dones en les cures al seu entorn, “no volem parlar de la misèria sinó de la grandesa” de cuidar els que l’envolten, comentava ahir Vergonyós.

La majoria dels col·lectius estan liderats per dones. Casualitat? Eva Garcia, de ComuArt, que comissaria el programa Art i Part a l’Icub, admet que les dones “tenim més capacitat d’escolta, de tolerància; però també necessitem l’energia masculina als projectes”. Falete, músic d’Akana, sentenciava: “Abans de Marta Galán, van passar dos directors per liderar-ho que van fracassar perquè no connectaven amb els nens. La Marta hi va connectar de seguida”.Del 22 al 27 de juliol. ComuArt amb l’International Community Arts Festival (ICAF), preparen una trobada que els permeti repensar com es desenvolupen els tallers de creació comunitària. Es farà amb la participació d’especialistes internacionals i també de barcelonins. L’objectiu és potenciar algun tipus de formació per preparar les persones que, en un futur, es vulguin dedicar a ser monitors de creació comunitària..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona