Patrimoni

Consoliden l’església romànica de Sant Maria de Palau, a Torroella

Les excavacions han posat al descobert les restes dels primers vestigis del que es considera un dels conjunts més importants del Parc Natural del Montgrí

L’església romànica de Santa Maria de Palau, un dels conjunts patrimonials més importants del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ha posat al descobert part dels seus vestigis, en el marc d’una ambiciosa intervenció per dur a terme la seva consolidació. Un treball de rellevància, perquè és la primera vegada que es porta a terme un estudi rigorós d’aquest tipus en un dels elements patrimonials més singulars i desconeguts del massís del Montgrí. Anna Maria Mercader, regidora de Cultura, Patrimoni i presidenta del Museu de la Mediterrània, argumenta que l’Ajuntament vol fer aflorar el conjunt arqueològic medieval de Santa Maria del Palau.

Aquestes excavacions, que es fan conjuntament amb la Diputació, i prèvies als treballs de consolidació, han posat també en relleu una de les grans singularitats d’aquest bé: la importància que ha tingut en la interacció entre l’home i el medi, en un paisatge fortament humanitzat, testimoni de les civilitzacions més antigues, segons destaca Gerard Cruset, tècnic municipal de Patrimoni i director del Museu de la Mediterrània. Segons indica l’expert medievalista Joan Badia i Homs, es pot considerar que l’església data del s. XIII, és del gòtic primitiu o tardoromànic, amb unes característiques arquitectòniques molt marcades d’aquest estil.

Un estudi guia

Ara es clou l’estudi arqueològic que guiarà la segona fase dels treballs de consolidació de l’església romànica emplaçada al sector nord-occidental del massís del Montgrí. A banda de l’església, el recinte inclou les restes d’un antic poblament que va ser habitat des del segle II aC., en època romana, fins a la baixa edat mitjana. Es creu que va ser desocupat progressivament a conseqüència de l’avanç de les dunes i pel desplaçament de la població cap al nucli de l’Escala. L’església era de planta rectangular, d’una sola nau i coberta per una volta apuntada i seguida, sense arcs torals ni triomfal ni cap absis adjacent.

La intervenció arqueològica té com a objectiu determinar quines han estat les diferents fases constructives de l’edifici i quins són els seus elements originals. L’actuació sobre el terreny es complementarà amb un exhaustiu estudi documental.

L’actuació s’està fent als tres grans espais del temple romànic: el nàrtex, la nau principal i l’espai lateral de la sagristia. Els treballs han posat al descobert, entre altres elements d’interès, un fragment de la pavimentació original de l’edifici, a l’interior de la nau principal; una part de l’enllosat del porxo, i restes d’una escala d’accés, d’època més moderna. A la nau principal s’ha rebaixat fins a 70 cm, però a la sagristia el rebaix arribarà fins als 2 metres, ja que s’hi havia anat acumulant una gran quantitat de material, sobretot pedres.

Les claus

Un compromís amb la història i el paisatge

Joan Trillas

Les excavacions a Santa Maria de Palau no són una anècdota. I no ho són, ja no només per la rellevància històrica d’aquest conjunt romànic, sinó perquè demostren el compromís d’aquest municipi per la cultura i el patrimoni, aquest darrer d’una manera absolutament transversal, arribant al detall d’adquirir el rec del Molí, el rec Vell i també l’arbreda del pas de Gualta. Té tres museus: el de la Mediterrània, la Fundació Mascort i el Vila-Casas de fotografia, i elements com ara l’església de Sant Genís, Santa Caterina, les muralles medievals, els fons marins de les illes Medes, a l’Estartit, i, més recentment, l’Espai Ter o actuacions com Life Pletera, de recuperació del sistema d’aiguamolls lligat a un dels projectes de desurbanització pràcticament únics a escala europea. No es pot entendre aquest compromís sense els mateixos torroellencs, segurament imbuïts per l’esperit del castell, que els vigila i els recorda la pervivència de la memòria. I el més curiós és que això ha passat –amb algun ensurt, també és veritat– a banda de les sigles dels partits que han governat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona