Música

Amb el padrí a l’era

El músic guixolenc Xavi Lloses presenta avui al Festival de la Porta Ferrada el seu disc “més madur”, ‘Els benaurats’, que ha enregistrat amb el Quartet Brossa

“El Brossa és l’únic quartet de corda prou inconscient per llançar-se al buit darrere meu”

El músic guixolenc Xavi Lloses presentarà avui el seu últim disc, Els benaurats (Hidden Track Records) en un concert que tindrà lloc al Teatre Auditori de Sant Feliu de Guíxols, dins del Festival de la Porta Ferrada (21 h, 15 euros). Els benaurats, del qual ja es pot escoltar a Spotify el primer single, Santa innocència , és “el disc més contingut que he gravat fins ara i també el més madur, segur”, afirma Lloses, que afegeix: “La premissa bàsica era que fos un disc commovedor.” En aquesta nova aventura l’ha acompanyat el Quartet Brossa, amb el qual ja havia treballat en altres ocasions (Nautilus), però mai fins ara en la gravació d’un disc. “És l’únic quartet de corda que conec que sigui prou temerari i inconscient per llançar-se al buit darrere meu”, afirma Lloses, un músic que reconeix la seva passió pel risc i els territoris poc explorats. “Sempre m’ha mogut la mateixa idea: per què no ho portem més a l’extrem i li donem tres voltes més, només per veure fins on arriben les coses? El problema és que, amb aquesta actitud, de vegades pots aconseguir resultats superhistriònics i difícils d’escoltar.” No és el cas d’Els benaurats, que com ja ha dit, és el seu disc més contingut. Probablement ho és per la temàtica subjacent que ha inspirat aquest treball bàsicament instrumental, en què només hi ha les veus convidades de Rosa Pou i Carola Ortiz en un parell de temes, però ni una sola paraula cantada. En un altre tema hi col·labora Oriol Aymat, el violoncel·lista de Blaumut.

“La meva família és molt religiosa i jo també ho soc, però d’una altra manera. En tot cas, no renego de la meva tradició catòlica: cadascú ve d’un bagatge diferent, i jo he decidit agafar el meu i posar-lo al meu favor. Per això la majoria de temes del disc tenen una nomenclatura religiosa: Invocació a l’era, Pregària a un ametller trist, Benaurança, Misses dites, Santa paciència... Ha estat una manera de recuperar tota una sèrie de coses a les quals potser no havia donat prou importància fins ara. De fet, tot el disc neix d’un espai físic: l’era de Sant Martí de Maldà (Urgell), on jo anava amb el meu padrí de petit a collir ametlles a l’estiu. Per a mi, que he viscut en quinze pobles diferents al llarg de la meva vida, aquest és un lloc molt especial.” Els benaurats és un viatge a la recerca de la innocència perduda, perquè, com s’afirma en el text de presentació del disc, la innocència és “una de les qualitats més valuoses dels humans, que un cop perduda o corrompuda és de difícil recuperar, malgrat puguem passar la resta de la vida intentant recobrar-la”.

Els benaurats, que també es presentarà al setembre al Mercat de Música Viva de Vic, es porta al directe amb el piano de Lloses, el quartet de corda, alguns tocs d’electrònica i efectes de so, i un imaginatiu muntatge audiovisual d’Àlex Pallí. Més que un concert, és un espectacle concebut com una unitat, en el qual “estan passant coses tota l’estona”. I els aplaudiments, al final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona