Música

El llegat del ‘funk’

Maceo Parker, 75 anys, més de mig segle als escenaris, ha sobreviscut a gairebé tots els grans del funk clàssic, excepte l’alienígena George Clinton, i en certa manera Parker ha quedat com l’últim defensor del llegat de l’època daurada del funk, entre els anys seixanta i vuitanta del segle passat. Tot i que ha editat recentment un nou disc, It’s all about love, Parker sembla poc interessat a renovar el seu repertori de directe, i dissabte a l’Espai Port de Sant Feliu de Guíxols, dins del Festival de la Porta Ferrada, va oferir amb el seu impecable septet tot un seguit de clàssics, propis i aliens, començant per l’obertura del concert amb el 1999 de Prince, un dels molts músics amb els quals Maceo ha compartit treball i amistat al llarg dels anys.

El concert, no molt llarg –una hora i quaranta; l’endemà els esperava una bona ruta fins a prop de Bordeus– però molt complet, va estar farcit de referències als dos grans comandants de Parker, Clinton (Parliament, Funkadelic) i sobretot James Brown i els seus J.B.’s, dels quals Parker i el seu saxòfon van ser peces destacades. El padrí Brown va ser reivindicat amb irresistibles orgies rítmiques com ara Make it funky, Gonna have a funky good time –amb el trombó citant The way you make me feel, de Michael Jackson– i Pass the peas. De la banda destacava sobretot l’immens, en tots els sentits, Rodney Skeet Curtis, baixista de la colla p-funk de Clinton.

Maceo va posar en pràctica la seva fórmula magistral (98% de funk, 2% de jazz) i va homenatjar altres genis com ara Marvin Gaye (Let’s get it on), Ray Charles, a qui va imitar amb respecte i ulleres fosques (You don’t know me, despullada i emotiva) i Ben E. King amb el seu Stand by me, en què Parker va acompanyar amb la flauta la versàtil cantant del seu grup. Sortint una mica del guió, fins i tot van sonar The look of love, interpretada només pel trombonista i el teclista, i, ja en la recta final, una delicada relectura instrumental de l’onírica Over the rainbow. Funk i love van ser les paraules més pronunciades i cantades pel mestre Maceo, guardià de les essències del ritme, en una (altra) nit gloriosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA