Altres

Colom torna a Pals

La V Jornada Colombina d’Estudi i Commemoració tindrà lloc l’11 d’agost, quan es presentaran els darrers estudis sobre el descobridor i el port antic del municipi

El Cercle Català d’Història, després de la recent participació al 56 Congrés Internacional d’Americanistes celebrat a Salamanca –on alguns mitjans de comunicació espanyols van intentar aixecar polseguera mediàtica, tal com ja va informar aquest diari–, ja tenen tot a punt per a la celebració d’una nova edició de la V Jornada Colombina d’Estudi i Commemoració a Pals. Una trobada que té la voluntat de permetre conèixer el misteri que envolta Cristòfor Colom i el seu vincle amb l’antiga vila reial de Pals i les noves aportacions que prepara per al dissabte 11 d’agost el Cercle Català d’Història amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pals.

Aquesta jornada, que aquest any també tindrà la col·laboració d’entitats de Pals com el Club Atlètic Pals, l’Associació Pessebre Vivent de Pals i el Bruel dels Timbalers o l’església de Pals té dos objectius clars: per una banda, en l’aspecte cultural, potenciar la finalitat educativa i divulgativa de l’anomenat “reenactment” amb una recreació històrica i una ruta teatralitzada que ambientaran els carrers medievals de l’antiga vila reial de Pals amb la rebuda provinent de les Índies de l’almirall Cristòfor Colom, el comte d’Empúries, els mariners i els cavallers de la cort del Castell de Pals. Per l’altra, la part acadèmica, amb una sèrie de conferències per divulgar les darreres novetats sobre el tema que es faran a la casa de cultura Ca la Pruna.

Les conferències inclouran les últimes aportacions dels membres de l’entitat, Joaquim Ullan i Eva Sans, que van presentar al congrés el mes passat sota el lema Universalidad y particularismo en las Américas. També tindran les aportacions, en aquesta edició, de Jesús Delgado, policia i pèrit cal·lígraf estudiós del Colom català; de Narcís Subirana, historiador local i membre de l’entitat, que donaran a conèixer els primers resultats del treball arqueològic i científic al jaciment de la vila marinera de Pals a Ràdio Liberty, en el marc de la recuperació de l’enclavament mariner i pescador de Pals, treball que realitzen des de fa més d’un any i mig, en col·laboració amb Patrimoni Arqueològic de la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i l’empresa SOT.

La V Jornada Colombina d’Estudi i Commemoració començarà a les sis de la tarda amb la desfilada de la Comitiva de Cristòfor Colom pels carrers de la vila. Els actes seguiran amb les conferències a Ca la Pruna i un taller per a la mainada en què es mostrarà com es vestia un cavaller, i finalment, prop de la mitjanit, començarà la ruta teatralitzada 1492, Cristòfor Colom a Pals: el viatge de descoberta posa rumb a les Índies, que recrea la preparació del primer viatge de Cristòfor Colom.

Per a més informació de les rutes guiades i les activitats de la V Jornada: www.cch.cat .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda