Música

L’eco de Pastorius

El Jacophonic 2018 arrenca avui i proposa fins al 23 de setembre una dotzena de propostes musicals i cinematogràfiques a Portbou, Figueres i Girona

La segona edició del festival Jacophonic arrenca avui amb dos concerts a l’entorn del Memorial Walter Benjamin. L’acció sonora inaugural a Portbou, inclourà l’actuació del baixista i compositor Jordi Gaspar, que oferirà un concert a baix sol a les 12 del migdia, i a les 13 h serà el torn de l’artista sonor Neu(r)on, que oferirà una sessió d’electrònica experimental d’estil ambient-drone, basada en sons capturats prèviament a la zona.

La tercera jornada jacophònica transcorrerà el 18 de setembre al Cinema Truffaut de Girona, on es projectaran dos documentals: Jacophonic.doc, dirigit per Ramon Riba, sobre la primera edició del festival (19.30 h), i In the Shadows of Motown, sobre els músics que hi va haver darrere els grans èxits del mític segell de Detroit (20 h, gratuït). Com a contrapunt a l’estètica elèctrica, dimecres 19 de setembre la Casa de Cultura de Girona serà el marc del concert acústic del Tellus Ensemble, que interpretarà algunes obres escrites i arranjades per diferents músics a encàrrec del festival, i també Portrait of Jaco, una suite escrita per la compositora nord-americana Laura Karpman, que ja es va estrenar a l’Auditori Viader en ocasió del quinzè aniversari de la mort de Pastorius.

Dijous 20 de setembre, el Jacophonic oferirà doble programa, a Girona i Figueres: a les 20.30 h actuaran a El Cafè de Girona el duet format pel ja històric guitarrista Andreu Zaragoza –que ha col·laborat amb figures com Esperanza Spalding–, i per la cantant i contrabaixista Magalí Datzira, un gran valor sorgit de l’entorn de Joan Chamorro, que està aixecant vol, demostrant el seu gran talent individual i carisma. A La Cate de Figueres es projectarà el documental sobre Jaco Pastorius que va produir Robert Trujillo (21 h) i el 21 de setembre, quan farà trenta-un anys de la mort de Jaco Pastorius, actuarà al Sunset Jazz Club de Girona el grup del baixista francès Frédéric Monino, el cap de cartell d’aquesta edició. Aquest mestre del fretless retrà el seu homenatge a Pastorius amb un quartet de luxe, que inclou algunes de les figures més destacades de l’escena jazzística francesa de les darreres dècades, que es presenten per primera vegada a l’Estat.

Una de les grans passions del geni de Florida era la música llatina, que el va acabar de captivar durant l’etapa tocant en vaixells de creuer per tot el Carib, abans del seu salt a la fama. Per rememorar aquella època, el contrabaixista i compositor colombià Santiago Acevedo, actuarà amb el seu sextet al Sunset el dissabte 22 de setembre, gràcies a la col·laboració amb el festival L’Hora del Jazz que organitza l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. Oferiran un concert amb gust i energia llatina que encantarien el mateix Jaco.

Per acomiadar el Jacophonic 2018, de nou es presenta un doblet de sensacions, amb concerts a Figueres i Girona: diumenge 23 de setembre, el Bar de la Cate de Figueres proposa gaudir d’un concert vermut a les 12 h amb el duet format pels argentins Federico Mazzanti al piano, i Martín Laportilla al baix. Al vespre, a les 20 h, el Sunset de Girona oferirà un concert aperitiu, amb Figura 4, un pòquer d’asos liderats per Laportilla, i amb l’entrada es convidarà a una degustació gratuïta d’aperitius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda