Música

Una Mercè en femení

Cent trenta-cinc artistes de 19 països protagonitzen des de demà i fins dilluns els concerts del BAM i la Mercè. Seleccionem deu propostes d’un cartell amb més dones que mai

Love of Lesbian, Els Catarres i Doctor Prats actuaran a l’escenari Damm del Bogatell
Cuca Roseta i Camané compartiran una nit de fado a l’avinguda de la Catedral

Cent trenta-cinc grups procedents de 19 països protagonitzen, a partir de demà i fins dilluns, l’oferta musical de les Festes de la Mercè, repartida, com és habitual, entre els concerts del Festival BAM –amb la plaça dels Àngels i la plaça Joan Coromines com a espais centrals– i els de Mercè Música, que es desenvoluparà en escenaris com el Moll de la Fusta, l’avinguda de la Catedral i l’espai Damm de la platja del Bogatell. Catorze escenaris, en total, des dels quals es visualitzarà el caràcter paritari d’enguany en les propostes musicals de la Mercè, nodrida especialment d’artistes catalans i, sobretot, portuguesos, ja que Lisboa, en funcions de ciutat convidada, tindrà presència tant a la Mercè (que proposa una Nit de Fados a la Catedral) com en el BAM, que activarà el seu instint descriptor en propostes com les de Pongo, Real Combo Lisbonense i Throes + The Shine. A continuació, deu propostes per quatre dies de música a Barcelona.

1.

Cuca Roseta

La presència de Lisboa com a ciutat convidada havia de traduir-se, naturalment, en una nit de fado, que és la que protagonitzaran, demà a la nit a l’avinguda de la Catedral, una de les veus més representatives de les noves fornades de fadistes, l’elegant Cuca Roseta (22.30h), i Camané (00.30 h), un intèrpret que ens recorda que el fado no té per què sempre ser cantat per dones ni ha de ser necessàriament trist.

2.

Nathy Peluso

Argentina establerta a Madrid i erigida, aquests últims mesos, en una de les sensacions de la nova onada del hip hop espanyol, Nathy Peluso torna a Catalunya (on al juny va triomfar de valent al Sónar) per sumar-se a l’escenari de l’avinguda Paral·lel, on aquests pròxims dies es commemorà el 75è aniversari de la Sala Apolo. Cantarà els temes de La sandunguera, on Lauryn Hill i Carmen Miranda formen part del mateix recipient d’influències, diumenge a la una de la matinada.

3.

Mercury Rev

Clàssic del rock psicodèlic dels Estats Units, Mercury Rev celebra –en versió íntima i acústica– els vintè aniversari de la seva obra magna, Deserter’s song. Ho faran diumenge a les 21.45 h a la plaça dels Àngels, abans de l’actuació d’uns altres clàssics: els britànics The Monochrome Set, banda post-punk amb 40 anys d’història i nou treball a les botigues.

4.

Nadah El Shazly

La cantant i productora egípcia exhibirà demà a les 22.30 h el seu híbrid de cançó tradicional egípcia i avantguarda electrònica i jazzística en una nit a la plaça Joan Coromines marcada pels atreviments sonors. L’electrònica experimental dels barcelonins Balago, els granollerins Tiger Menja Zebra projectaran l’escenari del Raval com un dels pous de sorpreses del BAM 2018.

5.

Seun Kuti

Fill de Fela Kuti, llegenda de l’afrobeat, Seun Kuti (01.30 h) torna a Barcelona per compartir amb la senegalesa Orchestra Baobab (23.45 h) i la guineana, establerta a Sabadell, Nakany Kanté (21.30 h), una nit de ritmes africans demà al Moll de la Fusta. Kuti actuarà escudat per la mítica formació del seu pare, Egypt 80.

6.

Gertrudis

El grup de La Garriga remata la gira d’Ara volo alt, amb el qual van trencar un silenci discogràfic de cinc anys, en un concert diumenge a la una a la plaça del Bogatell. Per l’escenari Damm hi passaran també La Iaia, Love of Lesbian i Fundación Tony Manero en la jornada de diumenge, i Els Catarres i Doctor Prats en la de dissabte.

7.

OBC

No tot són músiques modernes, a la Mercè. l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya torna dissabte a les 21 h al parc Central de Nou Barris per interpretar un programa que inclou obres de Dvorák, Offenbach, Txaikovski i Bizet. Al mateix espai, hi actuarà divendres la Banda Municipal, i diumenge, l’Orquestra i Cor del Liceu.

8.

Mayte Martín

La cantaora catalana recupera un dels seus projectes més discutits (“això no és flamenc”, li deien) però també lluïts: el disc que, fa deu anys, va dedicar al poeta malagueny Manuel Alcántara. Martín cantarà a l’avinguda de la Catedral diumenge a les 00.15 h, després que la sevillana Rosario La Tremedita, una de les grans irrupcions, en matèria flamenca, d’aquest 2018, presenti a les 22.30 h Delirium tremens.

9.

Pongo

Nascuda a Angola i crescuda a Lisboa, on la seva família es va exiliar fugint de la violència del seu país, Pongo ha meravellat Europa amb la seva mescla de kuduro, un ritme angolès, i músiques urbanes com el dancehall o el rhythm & blues contemporani. Actuarà diumenge a la una de la matinada a la rambla del Raval, un escenari històric del BAM que el festival va recuperar en l’edició de l’any passat.

10.

Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Miquel Gil

Viatge musical per la tradició sonora valenciana a càrrec de dues eminències en la matèria: Pep Gimeno, Botifarra, i l’ex-Al Tall Miquel Gil, que dissabte a les 22.30 h a l’avinguda de la Catedral parlaran de ritmes, temàtiques i diferents maneres d’interpretar. Una hora i quart més tard, el mateix escenari serà ocupat per El Gusto, un intrèpid projecte musical que uneix intèrprets musulmans i jueus en la comesa d’interpretar chaâbi algerià, un so tradicional aparegut al final del segle XIX.

La llera del Besòs se suma al MAC

J.B

La directora artística del Mercè Arts del Carrer (MAC), Marta Almirall, ho diu concloent: “El MAC no té edat.” Des que es va decidir descentralitzar la festa, s’han anat ampliant les accions arreu de Barcelona. Enguany, per exemple, debuta la llera del riu Besòs. Serà una plaça dedicada als artefactes lúdics d’Antigua y Barbuda i també per a accions de circ puntuals La tartana de Cíclicus i la companyia acrobàtica d’Etiòpia Fekat Circus.

Durant les festes de la Mercè es programen més de 300 funcions en set espais, que atrauen per àmbits escènics. Per exemple, el parc de la Trinitat s’ha centrat en la dansa urbana (també hi ha un suggeridor viatge en bici amb àudios), una experiència unipersonal. El castell de Montjuïc és l’espai per al circ contemporani. L’0espai és tan incomparable i es pot assajar i preparar els espais amb prou temps, que moltes companyies conviden programadors internacionals a veure’ls, i altres aprofiten per gravar vídeos del seu espectacle. I és que el MAC, tot i que absorbit per la Mercè, és un veritable festival internacional que permet assegurar contractacions. L’Ajuntament facilita el contacte en els backstages de cada plaça. La Ciutadella té dos punts de referència: la dansa i els titelles. L’antiga fàbrica Damm beu al cant de la nostàlgia amb números de circ clàssics (entre ells un faquir, per exemple). L’excepció en l’especialització és el Palauet Albéniz, ja que té el programa més eclèctic de tots.

Hi ha unes línies transversals que sí que es desenvolupen a cada espai. Enguany es vol donar una especial atenció a la visibilització de les dones artistes (tots els espais tenen presentadores) i també al treball de dansa integrada. Segons Almirall, ara, a més de commoure per la seva valentia, el resultat d’aquestes peces és veritablement professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA