Patrimoni

Tres bíblies ripolleses del segle XI, a exposició

Els originals de tres bíblies manuscrites de l’Scriptorium del cenobi monàstic de Santa Maria de Ripoll, que s’han conservat: la bíblia de Rodes, la bíblia de Ripoll i la bíblia de Fluvià, es poden veure en l’exposició Oliba Episcopus del museu episcopal de Vic en el marc de la commemoració del mil·lenari del nomenament de l’abat Oliba de Ripoll com a bisbe vigatà. La bíblia de Rodes va ser un regal que Oliba va fer al monestir de Sant Pere de Rodes l’any 1022 i que es conserva a la Bibliothéque Nationale de París. La bíblia de Ripoll és la més voluminosa, amb 465 folis, i procedeix de la Biblioteca Apostòlica Vaticana de Roma. De la bíblia de Fluvià (Sant Miquel de Fluvià), se’n conserven fragments dispersos. Aquesta exposició temporal reuneix algunes de les millors peces de l’art europeu del segle XI. Es podrà visitar fins al 10 de febrer del 2019.

L’Ajuntament de Ripoll ha fet diversos intents, sense èxit, per recuperar aquestes bíblies o la cessió temporal coincidint amb dates o commemoracions assenyalades i relacionades amb aquestes produccions. El 2002 es va fer una edició facsímil de la de Ripoll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia