Art

El futur, ara i aquí

El Macba transforma les seves sales en un estimulant viatge pel demà amb obres d’una trentena d’artistes

Raqs Media Collective, els comissaris: “El futur és dins de nosaltres”, el visquem o no

Jeebesh Bagchi, Monica Narula i Shuddhabrata Sengupta. Artistes, comissaris, investigadors, editors i, el concepte que més els agrada per definir-se, agents provocateurs filosòfics. Viuen i treballen a Nova Delhi. El 1992 van fundar Raqs Media Collective. Missió: fer-nos pensar “en direcció contrària del que ens han dictat”. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) els ha requerit per muntar un dispositiu sobre el futur. El futur, sí, allò que els humans associem amb un forat negre, la incertesa més radical, i que per això mateix ens angoixa profundament. Què passaria si hi dialoguéssim amb un altre marc mental?

Creatiu, per exemple? A l’exposició Al descobert o d’amagat. La presència rebel d’un futur íntim (fins al 17 de març), res és uniforme. No es llança cap missatge unívoc, ni apocalíptic ni utòpic. La cosa no va de profetes il·luminats que es vanten de posseir la veritat absoluta del que passarà. Aquí tot respon a un pensament obert, sense cotilles racionals, amb un munt de tonalitats poètiques. “No hi ha un sol món i, per tant, no hi ha un sol futur possible”, emfasitzen els Raqs Media Collective, que ens parlen del futur en temps present i no com una entelèquia llunyana que s’escapa dels nostres dominis. “El futur és dins de nosaltres”, el visquem o no. Som passat, som present i també som futur. “Ens pensem que vivim en el present però el cert és que el demà és aquí i tot allò que vivim i fem ara està creant el futur”, reblen.

Per als Raqs Media Collective, l’art és un poderós artefacte per obrir vies de coneixement laterals perquè “no atén només a fets sinó a forces que no es poden explicar amb la lògica”. Han convidat una trentena d’artistes que les exploren sense por de desafiar els sabers establerts. I no tots són contemporanis. Ni tan sols tots són artistes. En aquest projecte coral han volgut que hi fos present la veu del científic Santiago Ramón y Cajal, el Nobel de Medicina que va aprendre a entendre com funcionen les nostres neurones dibuixant-les. “Ens movem entre temps diversos”, insisteix el trio d’agitadors indis.

Aquesta ha estat la seva part de feina de comissaris, però al Macba també s’hi han escolat com a artistes. Han cobert la rampa del museu amb una gran lona que transforma la visió de la façana de vidre, tant des de l’exterior com des de l’interior. El lema és clar: ho podem veure tot amb uns altres ulls. “Només ens cal ser conscients de la nostra pròpia consciència”, diuen.

La rebel·lia a la qual apel·la el títol de la mostra impregna la major part d’obres, moltes d’artistes asiàtics i africans, i dones. Com ara les anònimes treballadores xineses que en els convulsos anys seixanta van crear unes precioses pintures tèxtils amb pedaços desgastats de colls de caçadora, butxaques i plantilles de sabates. L’art va ser la seva via d’escapament a la dictadura del capital. Un gest d’insurrecció que, en un vídeo de Cristina Lucas, obrers jubilats de Liverpool canalitzen amb rocs que llancen contra les fàbriques abandonades per la deslocalització de la producció a altres parts del planeta on la mà d’obra és més barata i els treballadors estan privats del tot dels seus drets. De la recent crisi mundial que ha engendrat aquest capitalisme criminal en dona compte amb sarcasme Hassan Khan amb una escultura de la barana d’or d’un banc egipci que va fer fallida.

Rupali Gupte & Prasad Shetty ens ajuden a imaginar-nos un futur alternatiu lluny de l’ordre del liberalisme i el mercantilisme. La seva proposta és una biblioteca que s’allotja dins d’un ventre inflat gegant. “Repta una manera d’entendre l’arquitectura molt masculina i, a canvi, prioritza els afectes entre les persones”, expliquen.

La feminització del nostre món, el d’avui, pot obrir una escletxa d’esperança per al demà. I de fet la desvirilització del present serà un dels temes que sortiran en el programa 21 personae, amb el qual els Raqs Media Collective treballaran sobre el terreny barceloní amb la complicitat dels ciutadans. Si la idea és canviar el món per procurar-nos un futur millor, val més començar ara i aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE