Patrimoni

Reobren la polèmica del claustre de Palamós

Un nou estudi conclou que el claustre del Mas del Vent de Palamós conté peces originals romàniques del segle XII provinents de la catedral de Salamanca. El llibre Salamanca, Ciudad Lineal, Palamós. Las arcadas claustrales de Mas del Vent, publicat per la Universitat de Salamanca i coordinat pel professor Gerardo Boto (UdG), recull estudis elaborats per una dotzena d’experts entre historiadors, geòlegs i arquitectes que analitzen al detall la història del conjunt per determinar-ne l’origen. Segons va avançar ahir El País i va confirmar l’Agència Catalana de Notícies, una de les principals conclusions de l’estudi és que 19 dels 44 capitells del claustre (un43% del total) i un 37% dels cimacis són originals. La tesi de l’estudi contradiu, per tant, la conclusió a què va arribar el Departament de Cultura, que va descartar l’autenticitat del conjunt.

El juliol del 2012, es va donar a conèixer un dictamen realitzat per geòlegs, segons el qual el claustre no és romànic autèntic, sinó una recreació amb algunes peces antigues de poc valor. Arran d’aquest primer dictamen, el Departament de Cultura va encarregar un nou estudi a Eduard Carbonell, que el 2014 va concloure que, tot i que és un claustre construït amb pedra de Villamayor (Salamanca), la pedra ha estat tallada i treballada amb procediments i estris comuns entre finals del segle XIX i el XX.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, va dir ahir que ratifiquen les conclusions de l’informe del 2014, però analitzaran el nou estudi per veure si aporta noves dades sobre l’autenticitat del claustre. Segons Ibar, no està previst protegir el claustre de Palamós com a bé cultural d’interès nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona