Patrimoni

La imatge en temps de ‘fakes’

Les 15es Jornades Imatge i Recerca, dedicades a Antoni Varés, porten a Girona 160 especialistes de 18 països

“Els arxivers som els fedataris públics perquè la documentació sigui fiable”, diu Joan Boadas

Un total de 160 especialistes en el món de la imatge i la seva preservació, provinents de 18 països diferents sobretot d’Europa i Amèrica, participen entre avui i dissabte a Girona a les 15es Jornades Imatge i Recerca , una cita biennal dedicada des del 1990 al fotògraf i cineasta Antoni Varés (1909-1966). Organitzades pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge ( CRDI ) de l’Ajuntament de Girona i l’ Associació d’Arxivers -Gestors de Documents de Catalunya, les jornades s’obren avui i es tanquen dissabte amb els respectius tallers del conservador de fotografia mexicà Fernando Osorio (Quan es disparen les alarmes. 5 aspectes crítics per a la conservació de la fotografia) i Bea Martínez, del Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya, que dirigirà el taller Digitalització de fotografia en color.

Les ponències, experiències i comunicacions es presentaran dijous i divendres a l’Auditori Palau de Congressos de Girona. La primera ponència serà La integritat de la imatge digital, de Frederik Temmermans, del Interuniversity MicroElectronics Center (Bèlgica), que tractarà qüestions molt actuals, com va recordar ahir Joan Boadas, director del CRDI: “En aquesta era de fake news, els arxivers som els fedataris públics perquè la documentació sigui fiable i no estigui manipulada.”

La segona ponència serà Descripcions d’imatges amb proveïment participatiu fent servir la ludificació, de Tomislav Ivanjko (Universitat de Zagreb), que plantejarà com els arxius poden aconseguir atreure l’interès de la ciutadania d’una manera atractiva i, si pot ser, divertida. Bea Martínez també oferirà la tercera ponència, La digitalització de negatius en color en la perspectiva dels fons d’arxiu, i Boadas oferirà l’última, 30 anys en la gestió dels fons fotogràfics. Una projecció cap al futur, en la sessió de divendres al matí, que també inclourà un espai de debat (A la cerca de nous públics) coordinat per Irina González, del Laboratori 8-85, i David Iglésias, del CRDI. Prèviament, la jornada de divendres es tancarà amb el Memorial Ángel Fuentes 1955-2014, dedicat a aquest gran mestre de la restauració i conservació del patrimoni fotogràfic. Durant aquest acte es presentarà l’adquisició per part del CRDI de la important col·lecció de Fuentes, dedicada als daguerreotips i altres positius directes de càmera.

Durant les jornades també es presentaran experiències de professionals de diferents àmbits de la imatge provinents de Suïssa, el Brasil, Mèxic i l’Uruguai. Durant la jornada de divendres s’hi presentaran un total de 30 comunicacions a càrrec d’investigadors de 9 nacionalitats diferents.

Ahir, en la presentació de les jornades, Boadas i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, van destacar la continuïtat i el prestigi internacionalitat de les jornades –el 2020 celebraran el 30è aniversari– en un món en permanent evolució com el de la imatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie